Många greps vid knarkrazzia i Christiania

KÖPENHAMN Dansk polis inledde i tisdags morse en stor insats mot haschhandeln i Christiania. Aktionen som planerats i nio månader inriktas främst mot organisatörerna och ska en gång för alla stoppa handeln i fristaden, uppger polisen. Över 50 personer greps.

Insatsen påbörjades vid femtiden på morgonen. Bulldozer rullade in och började riva bodarna längs Pusher Street där narkotikahandeln pågått i decennier.

Razzior mot den kritiserade knarkhanteringen har gjorts med jämna mellanrum under åren. Men denna gång inriktas den främst mot organisatörerna, inte småförsäljare och köpare av exempelvis hasch och knarksvampar.
Insatsen är kulmen på en nio månader lång förberedelse och kartläggning av vilka personer som ligger bakom narkotikahandeln på området, uppger tidningen Politiken.

Vid lunchtid hade totalt 53 personer gripits, inte bara i Christiania utan även 22 personer i andra orter på Själland. De förhörs nu och hittills har 44 begärts häktade, främst för olika slags narkotikabrott.

Ett hundratal poliser rev under dagen ner allt som kunde förknippas med haschförsäljning och material samlades in och skickades iväg med flyttbilar från Christiania. De var kvar vid Drugnews pressläggning, men polisaktionen skulle troligen blåsas av framåt kvällen.
“Nu är det upp till christianiterna att förstå att haschhandeln måste bort för alltid. Men skulle vi märka att handeln ändå fortsätter så får vi naturligtvis återkomma“, säger polisens talesman, Flemming Steen Munch, till nyhetsbyrån Ritzau.

Danmarks justitieminister Lene Espersen (konservativ) var glad över tisdagens polisaktion mot haschhandeln. Om handeln försvinner från Christiania, så försvinner också en plats där många unga kanske av nyfikenhet första gången prövar att röka hasch, tycker hon.

Den stora polisinsatsen inleddes alltså bara några dagar efter att regeringen presenterat sin handlingsplan för ett förändrat Christiania. Om att samhällets lagar och bostadsregler även ska gälla i det gamla kasernområdet som i över 30 år samlat invånare som vill pröva sociala alternativ, men även turister och drogköpare från hela Norden.

Polisinsatsen var inte helt oväntad. Rykten har länge florerat om en förestående stor razzia. Dansk polis har tränat stormningar, ledigheter har dragits in och jourschema har lagts.

Etiketter:

Annonser