Var fjärde rattfull är knarkpåverkad

2003-02-19 22:45 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM/BORÅS Av de 18 975 förare som ifjol greps för trafikonykterhet var var fjärde påverkade av annat än alkohol. Bland de 4 616 förare som var narkotikapåverkade var amfetamin följt av cannabis vanligaste droger.

Drograttfylleri är ett ökande problem. Antalet ertappade har fördubblats sedan lagen om nolltolerans mot narkotikapåverkade förare infördes vid halvårsskiftet 1999. En orsak kan vara att polisen lärt sig känna igen drogpåverkade personer. Men också att narkotikapåverkade förare har blivit fler.

“Tyvärr ger polisens siffror inte hela bilden av omfattningen utan speglar hur många prover polisen väljer att ta. Det finns säkert ett mycket stort mörkertal“, säger Hans Laurell, trafiksäkerhetsexpert vid Vägverket, till Svenska Dagbladet.

Flera påverkade kriminella kör ofta bil mellan brottsplatserna, trots att de saknar körkort. För att försvåra att bilen beslagtas vid eventuell kontroll så lånar de ofta en kompis bil.

Åklagaren Carl-Henrik Andersson i Borås vill ha möjlighet att häkta drograttfyllerister för att få bort dem från vägarna. Ifjol ökade där upptäckta drograttfyllerier med 50 procent jämfört med året före.
”Drograttfylleriet är ett jätteproblem. Det finns en hård kärna av kriminella missbrukare som struntar i lagen och anser att de har rätt att köra“, säger han till Borås Tidning.

Carl-Henrik Andersson ser ofta hur drograttfylleribrott försvinner bland många andra brott som vaneförbrytare åtalas för och i praktiken inte påverkar straffet. Han var nyligen åklagare i ett fall där en 44-årig missbrukare åtalats efter en olycka då han körde på ett hästekipage och smet från platser. Hästen dödades, ryttaren klarade sig.Mannen hade gripits två gånger tidigare samma dag för rattfylleri och hade sedan tidigare 33 domar för 70 olovlig körningar och tolv trafikonykterhetsbrott.

• Årligen dör uppåt 150 personer i trafikolyckor där alkohol funnits med i bilden. Kunskapen om hur andra droger påverkar trafikrisker ännu ganska begränsad.

Läs mer i Drugnews:
Drogade förares bilar ska lättare kunna beslagtas
Två fängelsedömda efter drograttfylleri
Allt fler drogpåverkade avslöjas
Äntligen nollgräns mot narkotika i trafiken

Etiketter:

Annonser