Våldsbrott och drograttfylleri ökar

STOCKHOLM Polisanmälda rattfylleriet ökade ifjol med sex procent till 22 100 brott. Av dessa ökade narkotikapåverkade förare mest, hela 20 procent. Brottsförebyggande rådets statistik för 2004 visar även att antalet anmälda narkotikabrott och alkoholrelaterade våldsbrott ökar.

Totalt anmäldes 45 000 narkotikabrott ifjol, vilket alltså är en ökning med en tiondel jämfört med 2003. Det är främst egen konsumtion av narkotika som ökat, vilket normalt ger böter.

Både anmält rattfylleri och narkotikabrott är i hög grad en avspegling av polisens aktiviteter och kontroller och är så kallade spaningsbrott.

Ifjol anmäldes totalt cirka 1 245 000 brott till polis, åklagare och tull. En liten minskning (-1 procent) jämfört med 2003, men sett under ett tioårsperspektiv så har anmälda brott ökat med nära tio procent.

Stöldbrott utgör drygt hälften av anmälningarna och våldsbrott och andra s.k. brott mot person omfattar cirka 14 procent. Anmälda stöldbrott tenderar minska medan våldsbrotten ökar.

Även faktiska våldet – inte bara anmälningsbenägenheten – har ökat för vissa slags våldsbrott.
-Det gäller det gatu- och krogrelaterade våldet. Där talar det mesta för en faktisk ökning som är relaterad till den förändrade alkoholkonsumtionen både när det gäller mängden och sättet att dricka, säger BRÅ:s generaldirektör Jan Andersson till TT.

Över 60 000 anmälningar om hot, ofredande och våldsbrott mot kvinnor gjordes (+4 procent) och polisanmält våld mot män ökade lika mycket till totalt 66 000 fall.

BRÅ:s statistik över anmälda brott i Sverige. Regionala skillnader är stora och kan studeras även kommun- och länsvis via sajten.

Etiketter:

Annonser