Nikotinabstinens hos babyn om mamman snusar

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Det kan vara lika farligt att snusa under graviditeten som att röka. Fostrets födelsevikt minskar och risken fördubblas för att det ska födas för tidigt. Även de snusande mödrarna löper större risk för komplikationer, varnar forskare för i en svensk-amerikansk studie. Nikotinabstinens är också ett ökande problem rapporterar barnmorskor.

Fenomenet blir allt vanligare i takt med att kvinnor snusar mer än tidigare.
“Det är i stort sett samma symtom som drabbar barn till rökande kvinnor. Barnet blir skrikigare, mer lättirriterat, får svårare att behålla maten och får oftare kramper, säger Yvonne Bergmark Bröske, sjuksköterska som utbildar barnmorskor i rökavvänjning, till Svenska Dagbladet.

Hon menar att snusa inte är något bra alternativ till rökning. Något som snustillverkaren Swedish Match ofta hävdar.
Att nikotinet skadar den växande fostrets hjärna finns redan klara samband för, enligt Gunilla Bolinder, känd snusforskare och överläkare.

Snusets ohälsa för gravida och deras barn visas även i en hittills opublicerad rapport. Studien utgår från socialstyrelsens medicinska födelseregister över gravida kvinnor som snusar. Den sker i samverkan med forskare på Karolinska Institutet och National Institute of Child Health and Human Development i Bethesda, USA.

• Av gravida kvinnor som skrevs in på mödravårdscentraler 2001 var 1,2 procent snusare. Totalt snusade omkring 190 000 kvinnor ifjol i Sverige.

Läs mer i Drugnews:
Var femte snusare är kvinna

Etiketter:

Annonser