Snus ökar risk för dödfödsel

UPPSALA Snus under graviditet ökar risk för att barnet föds för tidigt, men även för missfall och att dö i livmodern. Det visar världens största studie om effekter av den blivande mammans snusning som gjorts i Sverige.

Forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala Universitet har analyserat data om nära 570 000 graviditeter och förlossningar i landet sedan 1999.

– Dödföddhet är förmodligen något av det värsta som kan drabba föräldrar som väntar barn. Att även snusning ökar risken för detta understryker vikten av total tobaksfrihet när man är gravid. Att ta hjälp av snus för att sluta röka är ett dåligt alternativ för att skydda sitt barn, säger överläkare Anna-Karin Wikström vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik till UNT.


Av kvinnorna i studien uppgav vid första besöket på mödravårdscentralen drygt 7 600 kvinnor att de snusade och fler än 58 000 att de rökte cigaretter dagligen. 
Av de nära 570 000 graviditeterna slutade 1386 med att barnet dog i livmodern i slutet av graviditeten eller vid förlossning. Barn som dog i livmodern var väsentligt vanligare för kvinnor som rökte eller snusade.

Att rökning skadar foster var tidigare känt. Denna studie är tillräckligt stor för att slå fast sambandet även för fosterdöd och snusning. Risken för att barnet skulle död i livmodern var 60 procent högre för snusande jämför med tobaksfria gravida. För kvinnor som rökte några cigaretter daglig var risken för dödsfödsel 40 procent högre och om hon rökte mer än tio cigaretter dagligen var risken mer än fördubblad, enligt studien.

Även risken för att barnen skulle födas för tidigt var högre om den gravida kvinnan snusade.
Troligen har nikotinet i snuset skadliga effekter för fostret. Överläkare Anna-Karin Wikström anser därför att kvinnor som slutar med tobak när de väntar barn bör helst även avstå från nikotinläkemedel.

• Antalet kvinnor (16-84 år) som snusar i Sverige har mer än femdubblats sedan 1988. 2007 uppgav fyra procent av kvinnor i en undersökning att de snusade dagligen och tre procent att de snusade då och då, totalt cirka en kvarts miljon kvinnor.

Tema: Snus

Ett förrädiskt alternativ till rökning?

Studier visar att snus kan vara ett sätt att sluta röka, men även att flera unga snusare börjar röka. Andelen rökare i Sverige minskar, men snusarna – nära en miljon personer – ökar. Snus innehåller cancerframkallande ämnen, påverkar hälsan negativt och ökar risk för hjärtinfarkt med dödlig utgång. Rön varnar för att snus försämrar mäns potens, försvårar kvinnors möjlighet att få barn och foster till snusare har lägre födelsevikt. EU tillåter inte försäljning av snus i unionen. Men Sverige fick ett undantag inför medlemskapet 1995.

Läs mer

Etiketter:

Annonser