Många långtidssjuka blir läkemedelsberoende

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Nära 100 000 långtidssjukskrivna kan ha utvecklat ett läkemedelsberoende som försvårar rehabilitering och en återgång till arbetsmarknaden. Det visar en färsk studie av Riksförsäkringsverket.

Omkring 334 000 personer använder centralt verkande smärtstillande, sömn- eller lugnande medel. Av dessa kan omkring 30 procent ha utvecklat en form av beroende, enligt RFV Och de känner sig ofta inte bättre hälsomässig jämfört med sjuka som inte tar de aktuella preparaten, snarare tvärtom.

Trots att riskerna för vanebildning är kända så informeras färre än hälften av patienter som förskrivs preparaten om riskerna. En bättre uppföljning krävs, anser RFV.
“I första hand är det en uppgift för läkarna att följa upp sina läkemedelsanvändande patienter. Men det kan även vara en uppgift för Försäkringskassan att identifiera sjukskrivna med läkemedelsberoende, eftersom dessa personer riskerar att förbli sjukskrivna under lång tid“, säger i ett pressmeddelande Birgitta Jonasson som svarat för rapporten på RFV.

Etiketter:

Annonser