Folkölet kan komma flyttas till Systemet

STOCKHOLM Folkölsförsäljningen kan komma att flyttas in på Systembolaget. Det kan flera företrädare företrädare för riksdagspartierna tänka sig. Orsaken är att ålderskontrollen på 18 år inte sköts av många livsmedelsbutiker.

En undersökning av cirka 300 butiker i Stockholm visade att testpatruller av ungdomar med ungt utseende och utan legitimation lyckades köpa folköl i hela 65 procent av fallen i innerstaden mot 39 procent för ytterstadsdelarna.
Lättast hade ungdomarna att köpa ut öl på Östermalm och Kungsholmen (nära åtta av tio köp godkändes), visar preventionscentret PreCens studie.

“Det visar att handlarna inte klarar ansvaret“, säger Margareta Olofsson, socialborgarråd (v) i Stockholm, till Svenska Dagbladet.
Hon överväger nu att be riksdagens socialutskott ta upp frågan om att flytta folkölet till Systembolaget.

Miljöpartiet har länge tidigare krävt en skärpt lag och nu är flera borgerliga företrädare också för tuffare regler. Gabriel Romanus, tidigare Systembolagschef och nu fp-riksdagsman, kan tänka sig att det beskattade folkölet (det över 2,8 procent alkohol) flyttas till Systemet.

Också Martin Nilsson (s), ansvarig för alkoholfrågor i socialutskottet, oroas över hur lätt underårig får tag i folköl och säger att frågan står högt på dagordningen.
“Det finns en riksfaktor, att man köper starkare varor när man kommer in på Systembolaget. Å andra sidan vet vi att Systemet är bra på att klara åldersgränser“, säger han till SvD.

Folkhälsominister Morgan Johansson anser att handlarnas bristande kontroll är ett stort problem, men att en flyttning av folkölet till Systembutikerna skulle riskera öka starkölsförsäljningen. Det är ett resonemang som även Livsmedelshandlarnas förbund för. Förbundets vd Ivan Hernadi menar också att en flyttning av folkölet affärsmässigt skulle leda till avbräck på hundratals miljoner kronor för dagligvaruhandeln.

Etiketter:

Annonser