Varannan butik säljer folköl till unga

GÖTEBORG Trots skärpta lagar säljer nära hälften av handlarna folköl till minderåriga. Det visar en sammanställning av kontroller som Ungdomens nykterhetsförbund gjort på ett tiotal orter. “Det är dags att flytta folkölet till Systembolaget!“, kräver UNF.

UNF har sedan 1980-talet genomfört kontroller då medlemmar under 18 år försöker köpa ett sexpack folköl i butiker. Sex folköl motsvarar ungefär samma alkoholmängd som en flaska vin och används av många unga som ett billigt rus.
De unga nykteristernas folkölsaktioner skapar ofta lokal debatt och handlarna lovar att skärpa sig.

Men en sammanställning för ifjol visar att det fortfarande är lika lätt för minderåriga att köpa ut folköl. Vid 198 försök av 427 (46 procent) så kunde utskickade UNF-ungdomar köpa ut ett sexpack folköl. Trots att sådan försäljning är förbjuden.
Endast sex försäljningsförbud utfärdades under samma tid. Folköl säljs i cirka 9200 butiker i landet.

En skärpt lagstiftning trädde i kraft i juli 2001 som bl a innebar att butik som säljer folköl måste anmäla det till kommunen och ha ett eget tillsynsprogram. Kommunen kan dra in butikers försäljningsförbud i upp till tolv månader.
Men det var alltså endast sex butiker som fick tillståndet indragit ifjol.

“Man kan alltså konstatera att lagändringen varit verkningslös när nästan hälften av butikerna fortfarande säljer folköl till minderåriga. Den enda lösningen på problemet är att flytta försäljningen av folköl till Systembolaget. Där fungerar ålderskontrollerna“, säger Erik Wagner, vice förbundsordförande i UNF, i en kommentar.

• UNF:s folkölsprojekt bedrivs i Växjö, Karlstad, Södermalm i Stockholm, Umeå, motala, Norrköping och Sandviken. Dessutom görs kontroller på ytterligare några orter.

Etiketter:

Annonser