Ny rapport: fler dör av alkohol i Danmark

STOCKHOLM/KÖPENHAMN Gemytet kring dansk alkoholpolitik har en baksida. Fler danska ungdomar berusar sig och den alkoholrelaterade dödligheten är betydligt högre i Danmark än i Sverige. “Och den nyligen sänkta danska spritskatten kommer att leda till än fler alkoholskador“, säger docent Orvar Olsson, som i en ny rapport jämfört de båda länderna, till Drugnews.

Han har studerat alkoholpolitikens historia i Danmark och Sverige. Särskilt konsumtions- och skadeutveckling från 1950- talet till slutet av 1990-talet. Från att ha legat på ungefär samma nivå för ett halvsekel sedan så har Danmark rusat iväg till
ungefär dubbelt så hög konsumtion och antal döda per 100 000 invånare jämfört med Sverige.

Det handlar om alkoholrelaterade sjukdomar som exempelvis levercirrhos (102 procent högre dödsfall bland män och 143 procent högre bland kvinnor i Danmark jämfört med Sverige). Men även högre andel döda i alkoholpsykoser och –förgiftningar, struphuvudcancer, matstrupscancer, samt fler trafikolyckor.

Samtidigt visar rapporten att den danska ölkulturen – grundlagd efter ett totalförbud av sprit 1917 – kryper ner i åldrarna. Dubbelt så många danska 16-åringar har druckit sig berusade 20 gånger eller fler. De debuterar tidigare, berusar sig mer och oftare.

Det är just danskarnas betydligt högre ölkonsumtion som Orvar Olsson menar är främsta orsaken till danskarnas fler skador och dödlighet i alkoholrelaterade sjukdomar. Men en vardaglig dryck som omges med så mycket gemyt är svårare att vidta alkoholpolitiska åtgärder mot. Exempelvis höja ölpriset.
Det finns inget som påverkar konsumtionen så mycket som pris och tillgänglighet, menar Olsson.

Danmark har senare decennier inte använt alkoholskatten som instrument att sänka konsumtionen (tvärsom sänktes skatten i höstas). Särskilt gäller det öl.
“Det bero på att bryggeribranschen nog har haft ett större inflytande på alkoholpolitiken i Danmark“, säger Orvar Olsson.

• Danmark och Sverige var för ett sekel sedan båda länder med hög spritkonsumtion. Man gick dock olika vägar. Sverige införde restriktioner och monopol och förblev ett spritland. Men senare år har vin- och ölkonsumtionen ökat. Flera av alkoholpolitikens grundbultar har monterats ner efter EU-inträdet. Frågan är nu om Sverige ska följa efter Danmark och Finland med skattesänkningar för att hedja privatinförseln och alkoholsmuggling.

Rapporten “Alkohol i Danmark och Sverige“ har gjorts på uppdrag av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO.

• Ladda ner rapporten (pdf).

Etiketter:

Annonser