Förlikning i pilotfall om medicinberoende

LUND En man i Lund stämde Region Skåne sedan han blivit beroende av lugnande läkemedel. Men han får inget erkännande om att sjukvården gjort fel eftersom pilotfallet slutar i förlikning. Istället för begärda en halv miljon kronor i skadestånd får han 20 000 kronor.

Den då 58-åriga Lundabon ansåg sig felbehandlad och ansåg att läkarna inte följt reglerna för förskrivning av s.k. bensodiazepiner. Trots att de känt till att han tidigare haft alkoholproblem så fick han höga doser av den narkotikaklassade medicinen.
Han stämde Region Skåne i slutet av förra året och hävdade att han blivit beroende av medicinerna, fått fysiska och psykiska skador, och sedan blivit av med sitt arbete.

Men fallet slutar alltså i förlikning. I ett avtal mellan parterna som lämnats till Lunds tingsrätt går Region Skåne med på att betala 20 000 kronor mot att den idag 59-åriga mannen släpper sina ekonomiska krav.
Region Skånes jurist Ulf Jacobsson är nöjd med avtalet, även om det kan uppfattas som att man medger att fel begåtts. Men säger till Sydsvenska Dagbladet att förlikningen bara var ett sätt att avsluta en process som hade kunnat kosta stora summor.

Lundabon – som nu påbörjat en Minnesotabehandling mot läkemedelsberoendet – tycker att eftersom motparten ändå går med på att betala så medger man ändå lite fel. Men han känner sig inte som vinnare och vågar inte ta ekonomisk risk att driva fallet vidare.
“Det finns inget rättsskydd för den lilla människan längre. Jag vågar inte riskera min och min familjs ekonomi, men jag skulle vilja ha ett erkännande att sjukvården gjort fel“, säger han till Sydsvenskan.

Läkare som intygat att 59-åringen felbehandlats beklagar att fallet inte prövas.
“Frågan är faktiskt uppenbar. Socialstyrelsen spikade ett regelverk för mer än tio år sedan för de här medlen. Det råder ingen tvekan om att den förskrivning som skett är helt felaktig“, säger professor Arne Melander vid Nätverk för läkemedelsepidemiologi till tidningen.

Etiketter:

Annonser