Spendrups börjar med tv-reklam för starköl?

STOCKHOLM Bryggeriet Spendrups överväger att bryta mot egna branschregler och börja göra reklam för starköl i satellitkanaler. Detta sedan marksänd lättölsreklam i TV kan komma att förbjudas nästa år enligt ett lagförslag som inom kort lämnas till riksdagen.

Regeringen lämnade nyligen förslaget om skärpta alkoholreklamregler till lagrådet. Det stöds av samarbetspartierna miljöpartiet och vänster och omfattar främst tryckt reklam. Men innebär även att tv-reklam för lättöl i bl a TV4 kan komma att förbjudas om samma öl finns med högre alkoholprocent. Detta för att förhindra förtäckt reklam av öl, men främst spritsorter.

Spendrups anser att det kan komma begränsa företagets möjlighet att konkurrera på lika villkor.
“Konsekvensen av lagförslaget skulle kunna bli att vi tvingas överge vårt eget regelverk och göra som Carlsberg redan gör, att kommunicera starköl direkt i någon av satellitkanalerna“, säger Mats Wester, marknadschef på Spendrups, till Dagens Media.

Det skulle gynna TV-kanalerna TV3 och TV5 som sänds från London och lyder under brittiska mer liberala TV-reklamregler.

För nykterhetsrörelsen är Spendrups utspel inte oväntat.
“Vi har ju hela tiden vetat att det egentligen är starköl som bryggerinäringen vill marknadsföra. Så detta är väl helt i deras linje om att öka försäljningen av alkohol till varje pris“, säger Åsa Hagelstedt, kommunikationschef på IOGT-NTO, i en kommentar.

Etiketter:

Annonser