Reaktioner: “missgrepp att sänka spritskatten“

STOCKHOLM Reaktionerna är svala till förslaget att sänka spritskatten med 40 procent. Regeringens samarbetspartier säger nej och nykterhetsrörelsen ger kalla handen. “Ett allvarligt missgrepp. Billigare svensk sprit i tillägg till billig utländsk sprit förvärrar bara situationen och kommer att leda till ökat socialt och medicinskt elände“, varnar IOGT-NTO:s Sven-Olov Carlsson.

Däremot välkomnar nykterhetsbasen alkoholutredaren Kent Härstedts förslag om skärpta straff för langning till minderåriga och ökade resurser till polis och tull för att bekämpa smuggling och vidareförsäljning av alkohol.

Härstedt sviker särskilt de minst 200 000 barn till missbrukare, anser Carina Eriksson, ordförande i Juniorförbundet:
– Med billig sprit i hela Sverige kommer fler barn att drabbas av sina föräldrars höga alkoholkonsumtion. Vi önskar att det inte vore så, men forskningen är rätt entydig på att ett lägre pris, ökad konsumtion och mer problem hänger ihop, säger hon i en kommentar.

För varje procent som alkoholpriset sänks, så ökar fylleriet med lika mycket, menar alkoholforskaren Sven Andreasson. Omräknat tror han att supandet kan öka sju-åtta procent.
– Det här är helt fel. Vi vet vad det här kommer att innebära för alkoholrelaterade sjukdomar och skador bland människor, säger han till Aftonbladet.
Och han varnar för att stirra sig bland på var alkoholen inhandlas.
– För folkhälsan spelar det ingen roll vart folk köper sin alkohol, säger Andreasson.

Även folkhälsoinstitutet varnar för en konsumtionsökning om spritskatten sänks. Det är angeläget att sätta in kraftfulla åtgärder för att stödja sårbara grupper som kommer att drabbas, menar folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren.

Alkoholindustrin har lobbat för en sänkning. Bryggerierna menar att även ölskatten måste sänkas för att rädda svenska jobb och skatteintäkter.
Bland de borgerliga partierna förespråkare moderaterna och folkpartiet tydligast en sänkning, medan kristdemokraterna och centerpartiet varnar för följderna av ökad konsumtion och alkoholskador.

Folkhälsominister Morgan Johansson (bild) gillar utredarnas huvudinriktning, både skattesänkning och de brottsbekämpande satsningarna. Men statsrådet uppger till Ekot att han inte vill låsa sig vid en särskild procentnivå, utan avvakta höstens budgetförhandlingar.

Och de kommer att bli svåra.
Regeringens samarbetspartier miljöpartiet och vänsterpartiet avråder från att sänka alkoholskatterna.
– Sänkt alkoholskatt är en kortsiktig och farlig politik, sade vänsterledaren Lars Ohly nyligen och upprepade på måndagen sin negativa inställning. Han pekar på att skattesänkningen i Finland i våras lett till fler fall av rattfylleri och våld.

Alkoholfrågan splittrar också socialdemokratin, även om statsminister Göran Persson nyligen flaggat för att en skattesänkning kan bli nödvändig. Nykteristen och finansministern Bosse Ringholm har hittills drivit en vänta-och-se-linje. Medan exempelvis Arne Kjörnsberg, skatteutskottets ordförande, och Kristina Zakrisson och Susanne Eberstein, vice ordförandena i socialutskottets respektive och justitieutskottet är helt emot.

Etiketter:

Annonser