Fortsatt oklarhet om ny belgisk cannabislag

BRYSSEL Ett år efter att den nya omstridda belgiska lagstiftningen om cannabis trädde i kraft är domstolar, polis och sociala myndigheter eniga – lagen och ministerdirektivet går inte att tillämpa. Motsägelser och olika praxis kritiseras. Men justitieministern anser att cannabishantering tydligt är förbjuden.

I en rapport från åklagarförbundet som har nått dagstidningen Le Soir framhålls det motsägelsefulla i dessa rättsakter. Skiljedomstolen måste inom kort behandla en ansökan om upphävande av domar som ett 40-tal föreningar ingav i december. De anför bl. a. exemplet med en ung cannabisbrukare från Namur som greps med ett gram i fickan. Myndigheternas tvetalan i fråga om ”mjuka” droger anfördes i domskälen till den åtalades förmån.

Justitieministern Laurette Onkelinx från det fransktalande socialistpartiet säger likväl till Le Soir att ingen översyn av lagstiftningen är aktuell. Om inte skiljedomstolen beslutar något annat.

Enligt Laurette Onkelinx bör det stå utom allt tvivel att användning av cannabis är förbjuden. Men hon utlovar trots detta ett nytt cirkulär till september ”för att skapa full klarhet”. Hon tonar ned påvisad olika praxis mellan olika åklagardistrikt med att sådana skillnader finns över hela den straffrättsliga skalan.

Den nya tevekanalen AB 4 (Antenne Belge 4) har de senaste dagarna i sina
nyhetsprogram haft reportage om hur polisen jagar knarksmugglare bl. a. på bussen mellan holländska Maastricht och Liège i Belgien. Budskapet, som poliserna villigt framför, är att det är nolltolerans som gäller i Belgien.

Etiketter:

Annonser