Sänkt spritskatt fel vägval, Härstedt!

STOCKHOLM Sänkt skatt med uppåt 30 procent på sprit, men inte alls på öl och vin. Det överväger den statliga alkoholinförselutredningen att föreslå. Det skulle öka konsumtion och alkoholskador, varnar flera. –Fel vägval av utredaren Kent Härstedt. Ett teoretiskt missgrepp som dessutom kanske inte sänker gränshandeln, säger Sofia Modigh på IOGT-NTO till Drugnews.

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (s) säger till Sveriges Radios Eko att en sänkt spritskatt skulle göra utlandsresor mindre lönsamma för alkoholshoppande resenärer. En sänkning skulle indirekt även kunna leda till att mer öl och vin handlas i Sverige, resonerar han.
–Det är spriten som är drivande i gränshandeln med alkohol, säger Härstedt till Ekot.

Hur stor sänkning på sprit han i mitten av augusti ska föreslå regeringen vill han ännu inte avslöja, men säger att det inte blir förslag om sänkt skatt på öl och vin. Överåklagare Sven Erik Alhem som är expert i Härstedts utredning talar dock om att en möjlig kompromiss skulle kunna vara en 30-procentig sänkning. En siffra som också nämnts på andra håll.

Härstedt oroas av ett fortsatt försäljningsras på Systembolaget, bara var tredje spritflaska som dricks säljs nu via det statliga monopolet. Systemchefen Anitra Steen och styrelseordförande Olof Johansson har båda gått ut och krävt skattesänkningar. Sänkta alkoholskatter vill också bryggare och sprit- och vinleverantörer se.

–Härstedt är pressad, men mer av Systembolagets ledning och alkoholproducenterna, än av politiker och allmänhet, säger Sofia Modigh, alkoholpolitiska ansvarig på IOGT-NTO.

Hon anser att det ekonomiska resonemanget kring gränshandeln är alltför teoretiskt.
–Den danska sänkningen av spritskatten i höstas har lett till en ökad konsumtion, men mycket tyder på att införseln från Tyskland av billigare alkohol fortsätter, säger hon.

Folkhälsoinstitutets generaldirektör Gunnar Ågren varnar för att en sänkt spritskatt skulle öka göra fler människor till alkoholister.

–Jag tror att det skulle bli en ytterligare försämring för då skulle vi komplettera den billiga utlandsspriten med billig svensk sprit. Jag tror en hel del människor skulle få det väldigt besvärligt och jag tror också att vi skulle få en ökning av det tunga missbruket, säger Gunnar Ågren till Ekot.
Om man ska sänka några skatter för att stärka Systembolagets roll så anser han att politikerna istället borde göra det på öl och vin. Det skulle stärka Systemets konkurrenskraft då det är där man idag har de stora marknadsandelarna och ett bra sortiment.

Det är dock inget som tilltalar nykterhetsrörelsen.
–Båda alternativen, billigare sprit eller billigare vin och öl, är feltänkt, en slags fejkad humanism. Vill man minska konsumtion och alkoholskador ska man inte sänka alls.

Modigh tycker det i debatten fokuseras allt för mycket på var alkoholen köps eller vilken sort det är.
–Det är den totala konsumtionen det gäller att minska. Sverige borde istället inom EU verka för höjda alkoholskatter och sänkta införselkvoter. En ensidig sänkning bör annars prövas i EG-domstolen, säger hon.

Etiketter:

Annonser