Svarthandel med alkohol vanlig i närbutiker

MALMÖ Överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö vill ta hårdare tag mot svarthandeln med alkohol. Detta efter polisuppgifter till Ekot om att minst varannan mindre närbutik i staden säljer alkohol illegalt.

Svartsprithandeln har ökat och sprider sig. Försäljarna säljer även till ungdomar. Det cirkulerar mobiltelefonnummer där de direkt kan beställa alkohol, utan problem med åldersgränser etc.

Polisinspektör Christer Thulin hävdar att minst hälften av Malmös närbutiker idag säljer införda utländska märken av öl, vin och sprit. Lagstiftningen har inte hängt med, menar han.
– Vi kan ju se avlastning av alkohol i närbutiker, men det räcker inte. Vi kan se att det finns en lagerhållning i närbutiker, Men det slutar ändå med att vi måste påvisa en försäljning, innan vi kan gå in, säger Thulin till Ekot.

Överåklagare Sven-Erik Alhem avser efter de nya uppgifterna att sammankalla till möte med polisen. Avsikten är att försöka stoppa svarthandeln med alkohol vid närbutikerna.

Regeringen beslutade nyligen att Rikspolisstyrelsen och tullverket ska kartlägga hembränning, smuggling, langning till ungdomar och alkoholrelaterade våldsbrott.
De ska presentera en handlingsplan nästa vår om hur dessa problem ska kunna stävjas.

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt avser också att föreslå lagändringar för att komma åt den illegala alkoholförsäljningen. Han har även sagt att han överväger att föreslå skattesänkningar på sprit, men inte på öl och vin.
Något som bland andra nykterhetsrörelsen varnat för. IOGT-NTO menar att skattesänkningar kommer att leda till ökad konsumtion och påföljande skador.

Etiketter:

Annonser