IOGT-NTO: äntligen utreds langningen

STOCKHOLM Regeringen vill att tull och polis tillsammans ska kartlägga hembränning, smuggling, langning till ungdomar och alkoholrelaterade våldsbrott. En utredning har tillsatts. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO välkomnar beslutet och påtalar att alkoholbrott inte bör bekämpas med skattesänkning.

–Det här beskedet har vi väntat på. Det är bra att tull och polis äntligen får chansen att visa att det är dom som ska sköta brottsbekämpningen, säger IOGT-NTO:s alkohol- och narkotikapolitiskt ansvariga Sofia Modigh (bild) i en kommentar.

Debatten de senaste månaderna har mest handlat om att rädda Systembolaget och minska smuggling och privatinförsel genom att sänka alkoholskatten. Det har oroat nykterhetsrörelsen som varnar för att billigare alkohol här hemma ännu mer kommer att öka konsumtionen och därigenom alkoholskadorna.
– Att bekämpa alkoholbrott med skattesänkning är ingen bra lösning. Därför är vi glada att se den här utredningen, säger Sofia Modigh.

Illegal alkoholhantering är vid, från privatpersoner som langar mindre mängder alkohol som förts in till ligors grova storskaliga hantering.
Rikspolisstyrelsens och Tullverkets gemensamma kartläggning och utredningen ska vara klar i december och mynna ut i en handlingsplan som ska presenteras senast i mars nästa år.

Svenskarnas alkoholkonsumtion har snabbt ökat liksom skadorna. Hundratusentals barn växer upp med missbrukande föräldrar och ungdomsfylleri har ökat. Cirka 80 procent av förövarna vid misshandelsbrott var alkoholpåverkade och cirka hälften av brottsoffren.

–Vi har redan en ganska god bild av läget, men en ny kartläggning kommer att öka detaljkunskapen och kan komma att påverka handlingsplanens utseende. En del åtgärder har ändå diskuterats redan, till exempel att skärpa straffen, säger till TT polisöverintendent Harald Boström på Rikspolisstyrelsen och ledamot i den statliga alkoholkommittén.

Etiketter:

Annonser