“Sänk införselkvoterna – inte spritskatten!“

STOCKHOLM Begränsa införselkvoterna för alkohol istället för att sänka spritskatten. Den uppmaningen för att skydda folkhälsan får regeringen av bland andra socialdemokraternas ordförande Nalin Pekgul, alkoholforskare och företrädare för nykterhetsrörelsen. På måndag lägger regeringens alkoholutredare Kent Härstedt sina fram sina förslag.

Han ska då presentera sina förslag för hur alkoholfloden från utlandet ska hejdas. Delbetänkandet “Var går gränsen“ överlämnas då till regeringen.
Sedan först Danmark och sedan Finland sänkte sina spritskatter och de baltiska lågskatteländerna gått med i EU så har privatinförseln ökat lavinartat till Sverige.
Härstedt (bild) har tidigare sagt att spritskatten nog behöver sänkas för att rädda Systembolaget. Däremot ville han inte sänka skatterna för öl och vin.
Nu öppnar han dock för att även de skatterna kan komma att behövs sänkas. Detta sedan nya sänkningar diskuteras i Danmark.
– Vi kommer att fortsätta att titta på öl och vin under hösten, med anledning av vad som är på gång i Danmark, säger Kent Härstedt till Göteborgs Posten.

Men räddar det Systembolaget och vad händer med folkhälsan? I Finland har konsumtionen och fyllerier ökat dramatiskt sedan sänkningen i våras.

Nyligen så signalerade även statsminister Göran Persson att han kan tänka sig föreslå en sänkning av svenska spritskatten som är högst i hela EU. Något hans fru, chefen för Systembolaget, Anitra Steen upprepade gånger lobbat för på senare tid. Finansminister Bosse Ringholm har dock inte ännu gett några sådana tydliga löften inför höstbudget, utan valt en mer vänta-och-se-linje.

Nu går flera debattörer ut på SvD:s Brännpunkt och föreslår att istället för att sänka alkoholskatterna så bör regeringen pröva att försöka sänka de införselkvoter för privatresenärer som chockhöjts till EU-nivå. Mängderna vid varje inresa som tillåts motsvarar idag flera års konsumtion för en måttlighetskonsument. Och i praktiken tillåter dessutom tullen ännu större dryckesmängder, så länge som misstanke om olaglig vidareföresäljning inte kan styrkas.

“På sex år har antalet fall av alkoholförgiftning ökat med 30 procent. För att skydda folkhälsan måste regeringen seriöst pröva förslaget om att sänka införselkvoterna för alkohol och slåss för en begränsning i hela EU“, skriver s-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul, LO:s chefsekonom Dan Andersson, alkoholforskarna Peter Allebeck och Sven Andreasson, och förbundsordförandena Anna Berger-Kettner i Broderskapsrörelsen och Sven-Olov Carlsson i IOGT-NTO.

De anser att så länge som alkoholskatterna i grannländerna är lägre finns det bara en väg som är förenlig med folkhälsan att gå, nämligen sänkta införselkvoter och att ge polis och tull ökade resurser för att stävja illegal vidarehandel. Möjligheterna att överge EU-regler och slippa repressalier menar de ju lyckats för andra medlemsländer när det gäller budgetunderskott över normerna.

“Regeringen har faktiskt inget att förlora. Det värsta som kan hända är att Sverige förlorar en strid i EG-domstolen. Det bästa som kan hända är att Sverige får rätt att införa lägre införselkvoter. Då skulle troligen hundratals, kanske tusentals, svenska liv räddas. Kan en ansvarskännande regering avstå från att pröva det alternativet?“ avslutar de debattartikeln.

• Fotnot 1: Svenska spritskatten är idag 22 euro per liter (drygt 200 kronor). I Finland är spritskatten 11, i Danmark 8 och i Estland 4 euro per liter. Ölskatterna är högre i Irland, Finland och Storbritannien jämfört med Sverige.

• Fotnot 2: I Ekoradions lördagsintervju utfrågas alkoholutredaren Kent Härstedt, SR P1 den 14 augusti klockan 13.05. Senast 15 januari nästa år väntas Härstedts slutbetänkande.

Etiketter:

Annonser