Systemets ölförsäljning minskar

För första gången är privatinförsel och smuggling av starköl större än Systembolagets försäljning, enligt siffror från Stockholms universitet. Något som får bryggarna att åter kräva sänkt ölskatt.

Systembolaget sålde första sex månaderna 82,8 miljoner liter öl, ett tapp på två procent jämfört med samma tid i fjol.
Men enligt alkoholforskarnas skattningar förde resenärer samtidigt in lagligt 37,4 miljoner liter till Sverige och det smugglades in hela 45,6 miljoner liter avsett för förbjuden vidareförsäljning.

Systembolagets andel skulle därmed för första gången under 50 procent av starkölsmarknaden, rapporterar TT.
Forskarnas beräkningar av alkoholflödena bygger på enkäter med 1500 personer varje månad.

Tidigare är det främst spritförsäljningens andel för detaljhandelsmonopolet som sjunkit till följd av ökad privatinförsel och smuggling från andra EU-länder. Vilket föranledde utredaren Kent Härstedt att föreslå att spritskatten bör sänkas från nyår, medan han anser att öl- och vinskatten inte för närvarande är aktuell att röra.

De nya siffrorna om starkölsförsäljningen ger dock mer bränsle åt Svenska Bryggarföreningen som lobbat för att även ölskatten ska sänkas.

– Traditionellt är det ölen som har drivit gränshandeln genom åren. Nu har även smugglingen nått en sådan omfattning att man bör överväga om det inte är skatten på öl som behöver sänkas i första hand, säger Cathrine Andersson, informationschef på Bryggareföreningen, till TT.
Bryggarföreningen anser att svensk ölskatt bör sänkas till att ligga mellan tysk och dansk nivå för att få effekt. En sådan sänkning skulle leda till att en burk starköl blev cirka tre kronor billigare på Systembolaget.

Enligt alkoholforskarna är Systembolagets vinförsäljning fortsatt stark, ungefär tre gånger större än privatinförsel och smuggling av vinet första halvåret.

Etiketter:

Annonser