Studenters drogvanor oroar

STOCKHOLM Var tredje student super sig full minst varannan vecka och var fjärde har prövat narkotika. Det visar en första kartläggning över studenters drog- och alkoholvanor. “Universiteten måste vakna och ta detta på allvar“, säger Maria Renström, preventionsansvarig på Mobilisering mot narkotika, till Drugnews.

Studien bygger på enkäter förra hösten bland 4 575 slumpmässigt utvalda studenter i Lund, Umeå, Växjö och Kalmar. Det framgår att alkoholdrickande är mycket integrerat i studentlivet. Mest dricker de yngsta studenterna, de mellan 20-24 år. Hela 96 procent har druckit alkohol senaste året och var tredje av dem är storkonsumenter och dricker motsvarande en flaska vin eller mer minst två gånger per månad.

Manliga studenter dricker mer och oftare än sina kvinnliga kamrater, nära hälften är högkonsumenter av männen jämfört med 28,9 av kvinnorna. Det är även skillnader mellan olika orter och studieinriktningar. Mest dricker juridikstuderande, teknologer, ekonomer och samhällsvetare.
Det ökade alkoholintaget märks också på hälsan. Var fjärde student uppger i studien att supandet påverkar deras fysiska hälsa menligt senaste året. Studenterna anser själva att alkohol är främsta problemet i universitetsmiljön.

Studentlivet är även en riskmiljö för att komma i kontakt med narkotika. Även om 73 procent aldrig har testar narkotika, så har omvänt mer än var fjärde gjort det någon gång. Och 36 procent om klassade läkemedel inräknas.
Knappt var tionde student i studien uppgav sig ha använt illegala droger senaste året -– oftast cannabis. I Lund är det dubbelt så många som använt narkotika som bland studenterna i Kalmar. Bland 20-24-åriga manliga studenter användes mest narkotika senaste året (12,2 procent), jämfört med 6,9 procent av kvinnorna. Fler kvinnliga studenter än män rapporterade bruk av receptbelagda läkemedel, 10, 6 procent respektive 7,3 procent.

-Sammantaget ger användningen av alkohol, läkemedel och narkotika bland studenterna en oroväckande bild. Många bor långt hemifrån och grundlägger framtida problem. Här har studenthälsan och universitetsledningen stort ansvar att agera, säger Maria Renström.

Regeringens mobiliseringsgrupp mot narkotika har tagit initiativ till den breda studien som utförts av forskare vid Stockholms universitet, SoRad. Förutom om drogvanor intervjuades studenterna om bl a tobak, psykisk hälsa och studieresultat.

– Vi vill hitta risk- och skyddsfaktorer för framtiden. Kravlösa studier verkar vara en riskfaktor, vi har också noterat att drygt hälften av dem som testade narkotika första gången var berusade, säger Maria Renström som vill se förebyggande insatser och återkommande kartläggningar framöver vid universiteten.

Fotnot: Ladda ner hela rapporten (pdf).

Etiketter:

Annonser