Häll avgår efter ny rymning

MARIEFRED/STOCKHOLM Kriminalvårdsverkets generaldirektör Lena Häll Eriksson avgår sedan två fångar rymde från Mariefredsanstalten på torsdagskvällen. Männen tog en vårdare som gisslan och rikslarm har utfärdats.

Rymningen inträffade i samband med inlåsning inför natten omkring klockan 19:30. Med kniv hotade de två fångarna personalen och tvingade dem att öppna anstaltsportarna och få tillgång till en bil.

Fångarna hade först tagit två personer som gisslan, men en släpptes och de körde iväg med en 54-årig vårdare. Ett omfattande polispådrag letade under natten till fredagen efter männen.

Den ene av rymmarna är 28 år och är dömd till livstid för mord. Den andre är 35 år och är dömd till två års fängelse för narkotikabrott.

Det har varit oroligt på Mariefredsanstalten under senare tid. Nyligen slog fångar helt sönder en avdelning.

Torsdagskvällens rymning är en av flera spektakulära avvikelser av grova brottslingar från fängelser under senare tid. Regeringen tillsatte en rymningsutredare för att se över säkerheten på slutna anstalter.
-Det finns en hel del frågetecken kring kriminalvårdens arbete med säkerhet. Det är ett område som har kommit att bli eftersatt, säger till TT utredaren Björn Eriksson som är upprörd över att ytterligare fångar lyckats rymma.

Justitieminister Thomas Bodström meddelade sent på torsdagen att generaldirektör Lena Häll Eriksson begärt att få avgå med anledning av den senaste rymningen. Häll – som tillträdde så sent som i juni ifjol som chef för Kriminalvårdsstyrelsen – motiverar sitt beslut med att det behövs en annan profil för en generaldirektör då fokus kommer att koncentreras så mycket på säkerheten, rapporterar TT.

Bodström säger att han har förståelse för hennes beslut, men har själv inga planer på att avgå.

Etiketter:

Annonser