Rymmare greps – Nylén ny kriminalvårdschef

DEGERFORS/STOCKHOLM De två rymmarna från Mariefredsanstalten greps på måndagskvällen odramatiskt i trakterna av Degerfors efter fyra dygns polisjakt.
• Till ny generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen har regeringen utsett chefen för rikskriminalpolisen Lars Nylén.

De två fångarna rymde i torsdagskväll från Mariefredsanstalten och tog med sig en vårdare som gisslan. Den 54-årige vårdaren lyckades smita och hittades på lördagen i trakterna av Hällefors i Värmland, chockad och med lätta skador.

På måndagen greps först den äldre av rymmarna, en 35-åring som avtjänade två års fängelse för bland annat narkotikabrott. Han greps odramatiskt vid järnvägsstationen i Degerfors.

Polisen och den nationella insatsstyrkan hade under tiden spärrat av ett område runt en gammal skola i Strömtorp, nordväst om Degerfors. Där misstänkte man att den andre rymmaren, en 28-åring livstidsdömd för ett brutalt mord i trakterna, befann sig.
Skott avlossades från skolan när polisen tog sig fram mot skolan, men ingen kom till skada. Efter långa försök av polisen att få kontakt med 28-åringen som är hemmastadd i området insåg han att det var bäst att ge upp frivilligt. Ytterligare minst en person som befann sig i närheten greps.

Som en följd av denna senast uppmärksammade rymning från en sluten anstalt valde chefen för kriminalvården, Lena Häll Eriksson att direkt avgå. Hon menade att fokus allt mer skulle komma att ligga på säkerhet fram över.

Och det är också något som den nyutsedde chefen Lars Nylén betonar för att minska rymningarna.
Vid en presentation tillsammans med justitieminister Thomas Bodström betonar Nylén att han håller hårt på “ordning och reda“. Han önskar mer utbildad kriminalvårdspersonal och mer samarbete med polisen.

-Ingen ska kunna begå brott på anstalterna och de ska vara narkotikafria, sade han enligt Dagens Nyheter.

Lars Nylén tillträder redan på tisdag arbetet inom kriminalvården. Han har varit rikskrimchef sedan 1996 och tidigare bland annat länspolismästare i Uppsala och polismästare i Tierp. Han har även en ledarskaps- och säkerhetsutbildning vid amerikanska FBI med i bagaget.

-Lars Nylén blir en utmärkt ledare för svensk kriminalvård som står inför stora utmaningar. Han kommer, med sin erfarenhet, kunna tackla den nya brottslighet som verksamheten drabbas av, trygga säkerheten för de anställda och omedelbart ta tag i reformarbetet som nu påbörjats. För att verksamheten ska kunna fungera måste säkerheten prioriteras, säger justitieminister Thomas Bodström i en kommentar.

Vissa invändningar mot att utse en polis till högsta fångchef har redan hörts.
“Thomas Bodström och Göran Persson verkar inte ha hunnit tänka på vad utnämningen innebär för socialdemokratins trovärdighet som bärare av visionen om en human kriminalvård“, skriver DN:s Henrik Brors.

Etiketter:

Annonser