Ny rikspolischef vill att fler brott utreds

STOCKHOLM Regeringen har utsett Stefan Strömberg till ny rikspolischef från nyår efter Sten Heckscher. “Strömberg är rätt person att leda arbetet med att göra svensk polis modernare, öppnare och effektivare“, säger justitieminister Thomas Bodström.

-När vi nu för fjärde året i rad får fler poliser måste vi se en ökning av antalet uppklarade brott. Det handlar också om satsningar på brottsförebyggande arbete och att polisen blir synligare i samhället. Det är viktigt att Stefan Strömberg tillsammans med personalen utnyttjar de möjligheter som de stora ekonomiska satsningarna innebär att utveckla svensk polis, fortsätter justitieministern i en kommentar.

Stefan Strömberg, 54 år, har en lång juridisk karriär bakom sig och är sedan 1998 generaldirektör för Domstolsverket och har tidigare varit bland annat bolagsjurist, hovrättsassessor och sakkunnig på justitiedepartementet.

Han har även deltagit i flera statliga utredningar. Bland annat som sekreterare i den parlamentariska Palmekommission som tillsattes efter statsministermordet. Han har även på regeringens uppdrag utrett Stockholms tingsrättsorganisation. Strömberg är även redaktör för svensk juristtidning.

Vi har en bra polis som kan bli bättre, sade Strömberg vid en presskonferens på torsdagen. Han ser sitt blivande jobb som rikspolischef som en stor utmaning.

– Det är en stimulerande utmaning att ta sig an en så viktig samhällsfunktion som polisen. Flera brott ska utredas snabbare, lovade den nye rikspolischefen enligt TT.

• Sten Heckscher, som har varit en omstridd rikspolischef sedan 1996 och vars förordnande går ut i vinter, har nu av regeringen utsetts till president i kammarrätten i Stockholm.

Etiketter:

Annonser