Varningstext på alkohol i EU?

BRYSSEL EU-kommissionen överväger att införa varningstexter på alkoholdrycker. Och EU:s avgående hälsokommissionär, David Byrne, vill inte att det är alkoholindustrin som ska stå för informationen till bland annat gravida kvinnor om alkoholens risker.

Det framgick när Byrne i förra veckan i EU-parlamentet svarade på en fråga från den skotska EU-parlamentarikern Catherine Sthiler om alkoholrelaterade fosterskador

Sthiler hade frågat om kommissionen hade planer på att införa en EU-lagstiftning om att alkoholdrycker ska ha varningstexter om eventuella skador för ofödda barn.

David Byrne svarade att ett av områdena som kommissionen har identifierat som ett nyckelområde i arbetet med en gemensam strategi för att minska alkoholskadorna är konsumentinformation och att öka medvetenheten om riskerna i samband med alkoholkonsumtion. Kommissionen studerar nu den juridiska och praktiska lämpligheten av varningstexter på alkoholdrycker och vid försäljningsställen.

Han sade att det inte var “helt tillfredsställande“ om det blev industrin, och inte folkhälsomyndigheter som stod för informationen. Detta “eftersom den information som görs tillgänglig av industrin kanske inte överensstämmer med vad som är det för folkhälsan bästa tillvägagångssättet“.

David Byrne sade också att EU-kommissionen undersöker möjligheten att anordna en stor alkoholkonferens tillsammans med WHO:s Europaregion under nästa år.

Etiketter:

Annonser