EU: Systembolaget ej hotat

STRASBOURG Franzén-domen är fortfarande den dom som är vägledande för EU-kommissionens bedömning av det svenska Systembolagets förenlighet med EU:s regler. Det beskedet ger EU-kommissionären Mario Monti som svar till europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt (v).

Sjöstedt hade frågat kommissionen om synen på Systembolaget med anledning av att generaladvokaten i ett mål om det svenska apoteksmonopolet har uttalat sig negativt också om Systembolagets monopol. Och han fick svaret från Monti under EU-parlamentets senaste session i Strasbourg.

I debatten i parlamentet sade Jonas Sjöstedt att han tolkade svaret från Monti som “att kommissionen idag inte anser att det finns några problem med Systembolaget och att verksamheten är förenlig med EU:s regelverk“.

• EG-domstolen slog 1997 fast att ett nationellt statligt detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker inte strider mot EU:s regler. Därmed förlorade ICA-handlaren Harry Franzén i Röstånga som drivit ärendet för att få sälja vin i sin butik.
Däremot anser EU-kommissionen att privatpersoner ska ha rätt att distanshandla alkohol från andra EU-länder och låta speditörer köra hem varorna. En handel som dock svenska regeringen anser även i fortsättningen ska gå via Systembolaget. Frågan kan komma att avgöras i EU:s domstol.

Etiketter:

Annonser