Riksåklagaren vill att vindom prövas

STOCKHOLM Riksåklagaren vill att Högsta domstolen, HD, prövar den dom i hovrätten för Skåne och Blekinge som hävde ett beslag av 30 flaskor vin som köpts över Internet. Riksåklagaren begär att vinet åter ska tas i beslag.

Hovrätten för Skåne och Blekinge ansåg att det i förhållande till ett eventuellt brott var ett för stort ingrepp för den enskilde att beslagta vinet.

Riksåklagaren vill ha ett snabbt besked från HD eftersom olika hovrätter kommit till olika resultat och eftersom det kan bli fler liknande ärenden, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Inte minst sedan vissa medier påstått att det efter hovrättens dom är fritt fram att själv importera alkohol via Internet.

Det är idag förbjudet att distansimportera alkohol till Sverige. För att en person ska ska kunna utnyttja reglerna om fri införsel av alkohol krävs enligt svensk lag att personen själv fysiskt för alkoholen över gränsen.
Detta förbud har dock ifrågasatts av EU-kommissionen, som krävt att förbudet hävs. Ett liknande fall ligger redan HD för avgörande, men dom väntas först nästa år.

Etiketter:

Annonser