Dom kan öppna för alkohol via nätet

MALMÖ/STOCKHOLM En privatperson får efter ett hovrättsbeslut tillbaka de 30 vinflaskor som tullen beslagtog. Domen kan öppna för fri alkoholimport via nätet i EU. Tullen fortsätter dock stoppa alkohol som inte köparen själv kör hem. “Vi följer svensk alkohollag i avvaktan på definitivt avgörande“, säger Eva Lotta Hedin, tullverkets brottsbekämpningschef, till Drugnews.

Övergripande handlar det om EU:s syn på svensk alkoholpolitik. EU-kommissionen anser att det svenska förbudet mot distansimport inte är motiverat av folkhälsoskäl.

det aktuella fallet så beslagtog tullen ijuni ifjol en last vin som från Spanien fraktats hem åt privatpersoner som beställt dryckerna via nätet. Vinet beslagtogs efter misstankar om smugglingsbrott.
Motståndare till alkoholmonopolet och distanshandelförbudet har därefter drivit ett pilotfall. En man i Trelleborg som haft 30 flaskor vin i beslagtagna lasten har stått i fokus.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och beslutade att beslaget skulle kvarstå, men efter överklagan till hovrätten hävs alltså beslaget. Hovrätten anser det synnerligen oklart om de svenska införselreglerna är förenliga med EG-rätten. Och därför ska inte en privatperson som själv för närvarande inte är misstänkt för brott behöva vänta på ett avgörande som kan dröja länge.

Beslutet av hovrätten över Skåne och Blekinge beskrivs av flera som en sensation. Det vill säga att domstolen anser att tullen inte har rätt att beslagta distansimporterad alkohol. Men ett liknande beslut gjorde samma hovrätt redan 2003 då den ogillade ett åtal för varusmuggling mot en person som köpt cirka 19 liter sprit i Spanien och skickade hem dryckerna med ett transportföretag.

Och rättsläget är fortfarande oklart. I ett annat mål där flera personer köpt vin via nätet valde hovrätten för Västra Götaland tvärtom att gå på åklagarens linje. Det fallet är nu för prövning i Högsta domstolen som begärt förhandsbesked från EG-domstolen. Och i avvaktan på det händer inget i Skåne där det nu aktuella beslaget nu alltså hävts.

-Det är olyckligt att hovrätter dömer olika. Vi vet inte vilka konsekvenser det nu hävda beslaget får. Men tills vidare fortsätter vi att följa svensk lag och agera mot alkoholinförsel där importören själv inte är med, säger Eva Lotta Hedin på tullen.

Men domstolar kan alltså upphäva tullbeslag av distansimportera alkohol i avvaktan på EG-domstolens utlåtande till HD. Ett sådant väntas först nästa år.

Etiketter:

Annonser