“Rätt beslagta nätköpt alkohol“

MALMÖ Tullen gör rätt som beslagtar privatimporterad alkohol som köpts via Internet. Åtminstone innan EG-domstolen sagt sitt om saken. Det slår hovrätten i Skåne fast i en dom i fredags. Tidigare har samma domstol hävt ett liknande beslag.

Det är alltså delvis motstridiga signaler som hovrätten i Skåne levererar. I våras upphävde domstolen ett beslag på 30 vinflaskor som distansimporterats efter beställning via nätet. Det tolkades av både privatpersoner, företag och vissa medier att det var fritt fram att beställa alkohol via nätet.

Men i ett nytt mål gör hovrätten en helomvändning.
En kvinna i mellersta landet som köpt alkohol via Internet från Estland fick paketet stoppat i tullen på postterminalen i Malmö och flaskorna beslagtogs. Hon begärde då att få beslaget upphävt, men det avvisas alltså nu.

Visserligen anser rätten att det är oklart om det svenska förbudet mot distanshandel av alkohol står i överensstämmande med EU:s regler. Men tills det avgörs i ett liknande mål i Högsta domstolen tidigast i början av nästa år – där HD bett EU:s domstol om ett utlåtande – så gäller svensk lag.

“I avvaktan på det yttrandet finns inga hinder mot att tillämpa svensk lag på området“, skriver hovrätten i Malmö i fredagens beslut rapporterar TT.
Och den långa väntetid det leder till för privatpersoner som försökt importera anses inte längre som särskilt betungande.

”Olägenheten för den enskilde är i hög grad begränsad med hänsyn till att beslaget inte avser annat än alkoholdrycker avsedda för privatkonsumtion”, står det i hovrättens beslut.

Etiketter:

Annonser