“Sveriges nej till nätsprit olagligt i EU“

STOCKHOLM EU-kommissionen drar Sverige inför EG-domstolen för att privatpersoner vägras att via annan transportör importera alkohol för eget bruk, enligt SVT-Rapport. Beställningar via Internet uppges öka dramatiskt, men tullen har hittills vid upptäckt beslagtagit sådan alkohol.

En ökad andel svenskar handlar via nätet billig alkohol från andra EU-länder och anlitar bud istället för att själv föra hem den över gränsen. En sådan distanshandel är dock enligt svensk lag olaglig.

Den alkohol som tullen upptäcker beslagtas och förvaras i väntan på ett avgörande i EU:s domstol nästa år. Högsta domstolen har nämligen redan bett om ett förhandsavgörande i ett mål som vandrat genom svenska rättsapparaten. Och nyligen nekade HD åtta norrbottningar att få tillbaka den sprit, vin och starköl de nätimporterat, men tullen i april beslagtog, i avvaktan på det andra målet.

Under tiden har även EU-kommissionen återkommande varskott regeringen att svensk lagstiftning strider mot EU-rätt. Det vill säga att lagliga varor ska kunna handlas och föras fritt inom unionen.
Enligt SVT-Rapport på söndagskvällen så är nu kommissionen på väg att dra Sverige inför domstol för att inte hörsamma den tolkningen.

Och samtidigt har flera både enskilda personer som fått alkohol beslagtagen och nätsajter och transportföretag som är inbegripen i handeln har överklagat. En grupptalan görs nu av några drabbade kunder för att stämma svenska staten.

-Det spelar väl ingen roll om man kör den över gränsen själv eller om man anlitar någon annan, det ska vara sak samma. Det är vår uppfattning, och det tror vi även är EG-domstolens uppfattning, säger till Rapport advokat Ola Wiklund, en av dem som tagit strid mot svenska regeringen.
Han tror att kommissionens nya agerande försvårar för regeringen att få stöd för sin linje när EU:s domstol ska avgöra frågan.

Men regeringen ger inte före dess vika i synen på att behålla Systembolagets distributionsmonopol.
– Vi ser det här som en alkoholpolitisk fråga. Och det gäller att värna ett av våra viktigaste alkoholpolitiska instrument, nämligen Systembolaget, säger folkhälsominister Morgan Johansson i en kommentar i inslaget.

Etiketter:

Annonser