”Skattefri sprit vid privatimport”

STOCKHOLM/LUXEMBURG Privatkunder ska bara betala alkoholskatt i det land där spriten säljs. Det föreslår en av EG-domstolens generaladvokater, enligt SVT:s Rapport. Skulle övriga advokater instämma så faller en viktig försvarslinje i svenska alkoholpolitiken mot billig s.k. nätbeställd sprit.

-Det är den sista spiken i kistan, för det här lär hålla i EG-domstolen. Då kan man inte längre stoppa privatimport av alkohol, säger Ola Wiklund, advokat på Wistrand till Rapport .

Det konkreta förslaget från generaladvokaten gäller ett mål där en invånare i Holland beställt vin från Frankrike och låtit ett fraktföretag sköta transporten. Men trots att kunden betalade franska skatter för dryckerna så ville även holländska skattemyndigheten ha punktskatt. Därefter har målet gått genom rättsinstanser i Holland och landets högsta domstol begärde ett förhandsutlåtande om saken från EU:s domstol.

EG-domstolen i Luxemburg ska under 2006 även ta ställning till ett liknande ärende om distanshandlad vin som svenska tullen beslagtagit innan varorna nått mottagarna. Dessutom har över 300 kunder som fått sina nätbeställda drycker beslagtagna har också stämt svenska staten.

EU-kommissionen har återkommande uppmanat Sverige att tillåta distanshandel av alkohol som fraktas hem till kunderna av transportörsföretag. Men enligt svenska regeringen så måste all alkohol som köps i andra EU-länder av privatpersoner fraktas hem av dem själva. Eller distansimporteras via Systembolaget.

I andra hand är den svenska linjen att alkoholskatt ska betalas i det land där varorna konsumeras. Den svenska spritskatten är cirka 200 kronor per liter 40-procentiga drycker, den i särklass högsta skatten inom unionen.

En skattedirektör säger till Rapport att om EG-domstolen går emot svenska regeringen så kan det bli aktuellt med både skadestånd och betala tillbaka alkoholskatter till drabbade kunder.

Etiketter:

Annonser