“Staten skyddar sig själv om nätsprit“

SUNDSVALL Transportföretaget Locadi i Sundsvall ligger i konflikt med tullen och svenska staten om så kallad “internetsprit“. Drugnews kan nu avslöja att tullbeslag av alkoholen förvaras i statliga Vin&Sprits lokaler. “Staten skyddar sig själv“, säger Jim Tjernström, delägare i Locadi, till Drugnews.

Alkohol som privatpersoner distanshandlar via internet i utländska butiker fraktas till Sverige av bland annat transportörer och logistikföretag som Locadi. Men alkoholen beslagtas alltmer av tullen. Enligt tullen är verksamheten olaglig och senast i onsdags beslagtogs fem pallar med utländsk alkohol.

Totalt har 35 pallar med internetsprit beslagtagits hos Locadi. Detta stoppar dock inte importen.
– Det är tragiskt och beklagligt, men gör ingen skillnad för oss. Tvärtom har vi aldrig haft fler order, säger Jim Tjernström på Locadi till Drugnews.
– Men egentligen förstår jag inte att tullen håller på med detta när narkotikan flödar in i landet, tillägger han.

Huruvida distanshandel är olaglig eller inte kommer att avgöras i EG-domstolen tidigast nästa år. EU-kommissionen har återkommande kritiserat Sverige för att förbjuda distanshandel vid sidan av Systembolaget.
I april stämde Locadi – som nu kommit i konfliktens strålkastarljus – staten för brott mot EG-rätten och Jim Tjernström är optimistisk.
– Vi kommer att vinna, det finns ingen jurist eller EU-politiker som inte tror det.
Tjernströms tvärsäkerhet beror till stor del på att Locadi redan vunnit en strid mot staten.
– Riksåklagaren har precis lagt ner en förundersökning om grov organiserad varusmuggling. Vår verksamhet är alltså helt laglig, säger han.

Locadi har också begärt skadestånd för den alkohol som beslagtagits, summor som blir större och större med varje beslag.
Enligt honom handlar konflikten inte bara om att gå med vinst.
– Detta är en rättvisefråga. Vi norrlänningar måste också få ta del av gränshandeln.
Jim Tjernström säger att det för honom är det en fråga om demokrati.
– Jag förstår inte att svenska folket kan acceptera detta. Vi har röstat för EU, men får inte våra rättigheter.

Staten använder sin makt för att skydda sig själv, enligt Tjernström. Ett exempel på detta är det “hemliga lager“ som tullen förvarar spriten på i Sundsvall.
– Det är Vin&Sprit här i Sundsvall som förvarar spriten åt tullen. Det vet jag för att våra chaufförer kör spriten dit när den beslagtagits.

Det påstås att lagret hålls hemligt för att förhindra stöldförsök, men Jim Tjernström säger att Vin & Sprit bara vill dölja att de samarbetar med tullen.
Tjernström tycker inte att Vin & Sprit agerar rätt som upplåter sina lokaler till tullen.
Han tycker det är omoraliskt att V&S först säljer sprit till butikerna i Europa och sen förvarar beslagen åt tullen sedan Locade försökt frakta den till svenska konsumenter.

Jim Tjernström säger att problem med tullen var väntat, men att beslagen inte påverkar företagets verksamhet.
– Vi har gjort detta i snart två år och det har alltid varit beslag då och då, men det rör sig bara om någon promille av vår verksamhet. Tullen tror att de är duktiga, men det är bara tur när de tar något.

Fotnot: Lars-Åke Sandin, platschef på Vin & Sprit i Sundsvall, bekräftar att tullen förvarar beslagtagen sprit där.
– Vi är inte inblandade i tullens göranden, vi är som vilket företag som helst som upplåter yta till någon som behöver det, säger han till Drugnews.

Etiketter:

Annonser