Ökade beslag av nätimporterad alkohol

STOCKHOLM Det är inte helt riskfritt att importera alkohol via Internet. Tullens beslag har ökat kraftigt vid kontroll av försändelser, även om man gissar att desto mer slinker igenom.

Situationen är dock lite komplex, vilket olika mediauppgifter i helgen visat som skapat förvirring. Svenska Dagbladet rapporterade i lördag att kontrollen var liten av alkohol som köps via nätet av privatpersoner och som skickas hem per post.

Ifjol fann tullen nämligen bara tre brev (max två kilos vikt) med sammanlagt 18 liter sprit vid postkontrollen mot 437 liter året före då 41 brev kontrollerades. Det redovisas i en skrivelse från regeringen till riksdagen med poängen att brevkontroll har viss preventiv verkan, särskilt tobak skickas numer mindre via post (1998 då kontrollen infördes så hittade tullen över 824 000 cigaretter i postförsändelser, ifjol inga).

Men tullen kontrollerar även paket (max 20 kilo) och last som även transporteras hem av andra speditörer. Och då visar beslagsstatistiken av alkohol en annan bild, enligt TT. Förra året fick 553 mottagare sina försändelser beslagtagna, och de sju första månaderna i år hela 356 beslag. Det kan handla om paket med allt från ett par tre liter till kartonger med uppåt hundra liter sprit, enligt tullen.

Sammanlagt beslagtogs av privata mottagare på detta sätt 246 liter öl, 1479 liter vin och 3703 liter sprit. Fram till i augusti i år hade tullen beslagtagit hela 8500 liter öl, 3763 liter vin och 3530 liter sprit.
Men trots de ökade beslagen av alkohol beställd från utlandet, så menar tullen att det bara utgör en liten del. Och dessutom så prioriterar tullverket resurserna på narkotika och storskalig alkoholsmuggling. Inte små leveranser till hushållen.

Dessutom är rättsläget oklart. EU-kommissionen har i flera skrivelser sagt att svenska tolkningen om att all distanshandel måste gå via systembolaget är i strid med unionens regler. Och hovrättsdomar pekar åt olika håll, varför högsta domstolen begärt ett utlåtande från EU:s domstol och som väntas först nästa år.
Fram till dess fortsätter tullen att beslagta distansimporterad alkohol för privatpersoner.

Etiketter:

Annonser