EU-utskott vill underlätta alkoholimport

STRASBOURG EU-parlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor vill göra det lättare att importera alkoholdrycker till Sverige från andra EU-länder. Även genom distanshandel via internet.

Utskottet har yttrat sig om ett förslag från EU-kommissionen om ändringar i det direktiv som reglerar punktskattepliktiga varor (92/12/EEG).
I ett betänkande av David Rosati, polsk socialdemokrat, betonas att det är ett mål att upprätta en inre marknad för punktskattepliktiga varor: i praktiken alkohol, tobak och mineraloljeprodukter. De vägledande nivåer som funnits har enlig betänkandet använts som obligatoriska begränsningar och lett till diskriminering.

Utskottet stödjer kommissionens förslag om att en privatperson ska ha rätt att få sin alkohol hemtransporterad vid distansförsäljning, till exempel via Internet, och ända bara betala försäljningslandets punktskatt.
Detta ska dock inte gälla för tobak “eftersom medlemsstaternas möjlighet att i enlighet med fördraget genomföra målen för hälsopolitiken med stöd av skatteåtgärder annars skulle äventyras“, som det står i betänkandet.

Utskottet vill fortfarande att de varor som köps för kommersiellt bruk ska beskattas i destinationslandet, dvs. dit varorna importeras, medan varor som köps för personligt bruk ska beskattas i försäljningslandet. Däremot vill utskottet att det ska ställas högre krav på myndigheterna när de ska bevisa att en vara är för kommersiellt bruk.

lösa de problem som uppstår genom olika punktskattenivåer i medlemsländerna genom en harmonisering av punktskattenivåerna.
Samma uppfattning har utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd, som i sitt yttrande till utskottet för ekonomi och valutafrågor skriver: “Man måste bekämpa tobaksbruket och alkoholismen genom en harmonisering av skattesatserna och inte genom restriktioner för den fria rörligheten av varor vilket bryter mot själva principen för den inre marknaden“.

David Rosatis betänkande ska debatteras i EU-parlamentet på tisdag i nästa vecka.

Etiketter:

Annonser