Näthandeln med sprit skattegranskas

STOCKHOLM Näthandeln med alkohol till privatpersoner ökar. Svenska staten riskerar att gå miste om stora skatteintäkter. Därför har en aktion inletts för att skattegranska Internetbutiker.

Med de mycket olika alkoholskattenivåerna inom EU som drivkraft har nätförsäljning av alkohol på knappt två år ökat från i princip noll till att närma sig en procent av den svenska totalkonsumtionen, enligt Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad på Stockholms universitet.

Staten fick ifjol in 10,2 miljarder kronor i alkoholskatter, därtill ytterligare i moms. Om utvecklingen med näthandeln fortsätter så riskerar statskassan missa hundratals miljoner kronor i uteblivna acciser.
Därför har tullen och skatteverket i höst inlett samarbete med att kartlägga de största nätbutikerna och starta skatteärenden, skriver Svenska Dagbladet.

Näthandel och annan distanshandel av alkohol till privatpersoner är mycket omtvistad.
Om kunden inte själv transporterar varorna ska svensk punktskatt betalas, är skatteverkets inställning. Nätbutikbranschen anser dock att de inte kan beskattas om kunden beställt varan och sedan låter oberoende företag sköta leveranser.

Detta kan dock betraktas som smuggling. Enligt svenska staten ska all privatimport utföras av kunden själv för att vara laglig, distanshandel ska gå via Systembolaget. Flera leveranser har stoppats av tullen som beslagtagit alkoholen. Frågan väntas avgöras av EU:s domstol nästa år.

I Finland kan privatpersoner fritt importerar alkohol för egen användning via internet. Skatt ska dock betalas, men myndighetskontrollen är skral. Tullen håller mest ögonen efter större laster, enligt SvD.

Etiketter:

Annonser