FHI kritiserar Aftonbladet

STOCKHOLM Aftonbladet och andra medier vilseleder sina läsare när de skriver om billig Internetsprit. Det menar Statens folkhälsoinstitut, FHI. Enligt FHI är det både olagligt att importera alkohol via Internet och dessutom ska svenska alkoholskatter betalas.

Sven Andreasson, avdelningschef för Folkhälsoinstitutets alkohol-och narkotikaavdelning, säger till Drugnews att det som fått FHI att reagera är Aftonbladets artiklar i helgen om att privatpersoner kan tjäna stora pengar på att köpa alkohol via internet.

-Det är en felaktig föreställning att det går för sig och är lönsamt. Det är varken lagligt eller lönsamt. Vad man inte nämner i artiklarna eller på nätföretagens hemsidor är att detta är skattepliktigt, säger Andreasson.

-I Aftonbladets konsumentupplysning borde det ingå att upplysa om att myndigheternas ska beslagta alkohol som beställs på det här sättet, att man ska betala skatt för den och att även om alkoholen blir beslagtagen ska man betala skatt. Det framgår inte. Då är det dålig konsumentupplysning, säger Andreasson.

Enligt Sven Andreasson handlar det om två delar. Dels om det överhuvudtaget är tillåtet för svenskar att köpa sprit från utlandet via internet. I den frågan finns det enligt Andreasson olika åsikter och Högsta domstolen har begärt in ett besked från EG-domstolen. Svensk lag gäller dock till dess det kommer ett annat besked, vilket innebär att alkoholen kan beslagtas.
-Men vad som är okontroversiellt, även med EU:s synsätt, är att skatt ska betalas i mottagarlandet, säger Sven Andreassson.

Sven Andresson är inte heller nöjd med hur de statliga myndigheter som har det direkta ansvaret, som tull och polis, prioriterar Internetalkoholen, även om Skatteverket har agerat.
-I förhållande till frågornas betydelse är alkoholen lågprioriterad. Alkoholfrågan en enorm betydelse ekonomiskt och ur folkhälsosynpunkt, säger Andreasson.

Läs Aftonbladets artiklar: här och här

Etiketter:

Annonser