Systemet säljer mer starköl i Skåne

STOCKHOLM Systembolaget fortsätter att tappa i alkoholförsäljning, men i södra Sverige har minskningen avtagit. I Skåne såldes det till och med mer starköl i oktober jämfört med samma månad ifjol. Det visar en sammanställning av Systembolagets försäljningssiffror till och med oktober.

Hittills i år ligger den totala försäljningen av alkohol från Systembolaget, mätt i ren alkohol, 5,7 procent under samma period förra året. Mest har spritdrycker minskat (-13,8 procent). Medan tappet för vin är -2,8 procent och för starköl -3,9 procent.

Detaljstatistik för oktober månad jämfört med samma månad ifjol visar att Systemets försäljning i riket fortsatte minska: sprit -16,1 procent, vin -6,4 procent, starköl -6,7 procent, cider -17,9 procent. Endast blanddrycker ökade något (+1,2 procent).
Mest minskade spritförsäljningen i oktober i Norrbotten. Vinförsäljning tappade mest i Dalarna och Värmland och starköl minskade mest i Norrbotten och Dalarna.

-Systembolagets försäljning minskade något mer under oktober än under september. Men i Skåne dämpades försäljningsminskningen något under oktober, säger Systembolagets vd Anitra Steen i en kommentar.

I Skåne sålde Systembolaget till och med mer starköl under oktober än i oktober 2003 (+2,2 procent), men sett över hela perioden januari till oktober i år så minskade ölförsäljningen i Skåne (-3,3 procent). Samma tiomånadersperiod ökade dock starkölsförsäljningen klart i Västernorrlands, Västerbottens och Jämtlands län. I samma län noteras också en liten ökning av vinförsäljningen.

Fotnot: Tabeller över Systembolagets försäljningsutveckling per län (pdf).

Etiketter:

Annonser