Fler formeringar till spritskatten

KALMAR/STOCKHOLM Allt fler politiker tar ställning till om spritskatten bör sänkas. En majoritet av folkpartiets länsförbund vill sänka, 136 kommun- och landstingspolitiker i Kalmar län säger nej i ett regeringsupprop, vänstern och miljöpartiet i Stockholms landsting säger nej…

Förslaget från regeringens alkoholutredare Kent Härstedts att sänka spritskatten med 40 procent för att försöka dämpa alkoholinförseln delar både partier och regioner.
Trots att socialdemokraterna är splittrat så lutar regeringen alltmer mot att föreslå en sänkning. Ett eventuellt förslag kommer dock tidigast i vår, enligt nye finansministern Pär Nuder.

Samarbetspartierna har hittills sagt nej till skattesänkning och varnat för att alkoholkonsumtion, skador och kostnader skulle öka. I Stockholms läns landsting säger vänstern och miljöpartiet också nej.
-Redan i dag uppgår de totala samhällskostnaderna för all konsumtion av alkohol i Stockholms län till drygt 37 miljarder. Det är lika mycket som budgeten för hela länets sjukvård. Vi vill inte medverka till fler mänskliga tragedier och ännu högre kostnader, säger vänsterpartiets sjukvårdslandstingsråd Birgitta Sevefjord i en kommentar.

Frågan delar även de borgerliga partierna. Kristdemokraterna säger blankt nej till sänkt spritskatt, medan moderaterna tvärsom vill sänka även öl- och vinskatter.

Folkpartiets partistyrelse ska på fredag ta ställning till om partiet ska stödja Härstedts sänkningsförslag. Enligt en enkät som SVT gjort vill 15 av folkpartiets 17 länsförbund sänka alkoholskatten.

I sydligaste Sverige, där införseln varit största och Systembolagets försäljning sjunkit mest, har fler riksdagspolitiker varit positiva till att sänka spritskatten. Men även lokalt motstånd finns.

I Kalmar län tog Kjell E Johansson i Mörbylånga, ordförande i länets nykterhetsförbund, initiativ till ett regeringsupprop bland lokala politiker mot en sänkning. Alkoholskadorna är redan stora, barn till missbrukare har det svårt och kommuner och landsting har stora utgifter för alkoholmissbruk.
“Om förslaget genomförs förvärras problemen“, skriver 136 kommun- och landstingspolitiker från alla partier i Kalmar län i brevet till regeringen.
Undertecknarna kräver att en sänkning av alkoholskatterna inte genomförs; att EU-förhandlingar inleds för att kraftigt sänka införselkvoterna; och att som sista utväg Sverige ensidigt beslutar att återgå till lägre kvoter.

• Fotnot: hela regeringsuppropet från 136 politiker i Kalmar län, länets nykterhetsförbund, Hela Människan och IOGT-NTO.

Etiketter:

Annonser