Minskad Systemförsäljning planar ut

STOCKHOLM Systembolagets alkoholförsäljning fortsatte att minska i november, totalt –3,6 procent mätt i ren alkohol jämfört med samma månad ifjol, men i långsammare takt än i oktober (-8,5 procent). I Skåne, Blekinge, Halland och Västerbotten ökade försäljningen av starköl och vin. Alkoholfria drycker ökar i hela landet.

-Systembolagets försäljning fortsatte att minska under november. Men minskningstakten har avtagit. En förklaring kan vara att vi nu jämför försäljningen mot november 2003 då Danmarks spritskattesänkning var genomförd, säger Systemchefen Anitra Steen i en kommentar.

Systembolagets försäljning av sprit minskade i november med –10,4 procent, vin –1,1 procent, starköl –4,2 procent och cider och blanddrycker –12 procent. Spritförsäljningen minskade i alla län, mest i Norrbotten och i Värmland, i det senare fallet främst på grund av att norrmännens gränshandel minskat.

Starkölet minskade mest i Värmland, Västmanland och Dalarna, men ökar nu alltså, liksom vinförsäljningen, i de tre sydligaste länen liksom några norrlandslän, främst Västerbotten.

Årets första elva månader minskade försäljningen mätt i ren alkohol med –5,6 procent jämfört med 2003. Spritförsäljningen minskar mest (-13,6 procent), starköl –4 procent, vin -2,7 procent och blanddrycker -11 procent.

Alkoholfria alternativ är däremot något som ökar, +22,3 procent hittills i år.
-Sortimentetet har utökats och exponeras mer. Vi ser även till att alla butiker har det alkoholfria sortimentet hemma, det är särskilt alkoholfritt vin som ökar, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Fotnot: Systembolagets försäljningsstatistik, län för län.

Etiketter:

Annonser