IOGT: Härstedts förslag inte seriöst grundat

STOCKHOLM En sänkt spritskatt drabbar folkhälsan, men är inte alls analyserat i alkoholinförselutredningen som föreslagit en sänkning med 40 procent. Detta kritiseras skarpt av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO som lämnade sitt remissvar på torsdagen.

Skattesänkarförslaget från statliga utredningen och dess ordförande Kent Härstedt för att hejda alkoholrelaterad smuggling, privatinförsel och kriminalitet är dåligt grundat, anser landets största nykterhetsorganisation.
Effekten för kommuner, landsting och enskilda av en skattesänkning på sprit måste redovisas om utredningen ska förtjäna att betraktas som seriöst genomförd, skriver IOGT-NTO som överlämnade remissvaret till socialdepartementet och vid en uppvakning hos finansminister Pär Nuder.

Utredningen innehåller allvarliga brister, är uppgiven och saknar radikala förslag utifrån ett folkhälsomässigt perspektiv – trots både direktiv och underlag gett möjlighet till det, anser IOGT-NTO.

-Utredningen har låst fast sig vid en sänkning av spritskatten, ett förslag som ursprungligen framförts av alkoholproducenternas intresseorganisationer. Sänks skatten kommer prisinstrumentet att desarmeras, vilket hotar hela den rättsliga grunden för Systembolagets existensberättigande, säger förbundsordförande Sven-Olov Carlsson i en kommentar.

Utredningens argument för sänkt spritskatt är främst fiskala, inte sociala, anser nykterhetsbasen.
I remissvaret understryker IOGT-NTO att priset på alkohol är viktigaste instrument för folkhälsan och att Systembolaget bara är ett komplement. Och att Sverige bör återinföra begränsade införselkvoter av alkoholdrycker för resenärer – med eller utan stöd från EU:s ministerråd.

• Remisstiden avlutas inom kort. Det är dock oklart om och när ett regeringsförslag om sänkt spritskatt kommer. Socialdemokraterna är splittrade, samarbetspartierna mp och v har hittills sagt nej till sänkt alkoholskatt. Borgerliga alliansen är oenig – kd säger nej, medan fp och moderaterna vill sänka skatterna för både sprit, öl och vin.

Etiketter:

Annonser