“Polisen måste också ha alkolås“

STOCKHOLM Regeringen vill att nio statliga myndigheter installerar alkolås i egna och leasade fordon. Men polisen finns inte med på listan, vilket riksdagsman Johnny Gylling (kd) tycker är inkonsekvent.

Regeringen har gett i uppdrag till nio myndigheter att inrätta rutiner för säkra transporter ur miljö- och trafiksäkerhetsperspektiv. De som bland annat ska införa alkolås eller andra tekniska system som förhindrar rattfylleri i egna eller leasade fordon är: Vägverket, Banverket, Luftfartsverket, Sjöfartsverket, Skogsstyrelsen, Post- och Telestyrelsen, Sveriges Geologiska undersökning, Väg- och transportforskningsinstitutet och Tullverket.

Men riksdagsman Johnny Gylling anser att polisen saknas.
-Statens Geologiska Undersökning får detta uppdrag, men inte polismyndigheten med sin stora bilpark. Vill man ha effekt av beslutet ska givetvis de myndigheter med flest fordon ha alkolås. Dessutom är det en stark signal till allmänheten att polisen går före med alkolåset, säger Gylling i en kommentar.
Han anser att staten och dess myndigheter ska gå före med att installera alkolås i fordon för att också kunna uppmana andra att göra det.

• Varför har då inte polisen eller försvarsmakten fått regeringens uppdrag att installera alkolås i sina fordon?
-Vi har utgått från myndigheter som ligger under näringsdepartementet och
som har många fordon, säger departementssekreterare Lars Darin till
Drugnews.
Han påpekar också att försvaret har ett omfattande arbete när det gäller trafiknykterhet. Dessutom har Vägverket fått ett uppdrag att verka för införande av alkolås hos alla myndigheter, tillägger Darin.

Målet är att huvuddelen av myndigheternas fordon ska ha alkolås eller motsvarande teknik senast 2010. De berörda myndigheterna får inga särskilda pengar för att klara eventuella extrakostnader för alkolåsen.

En utredare utsågs nyligen av regeringen för att förbereda en lag om obligatoriskt alkolås. I direktivet anges år 2010 som ett rimligt slutdatum för alkolås i lastbilar och skolbussar och senast 2012 för övriga fordon.

Etiketter:

Annonser