Obligatoriska alkolås utreds

STOCKHOLM Vänsterpartisten Karin Svensson Smith får regeringens uppdrag att utreda en lag om obligatoriskt alkolås. I torsdagens antagna direktiv nämns år 2010 som ett rimligt slutdatum för alkolås i lastbilar och skolbussar och senast 2012 för övriga fordon.

-Vi har tidigare sagt att vi vill ha lag på alkolås i personbilar senast 2012. Nu vill vi snabba på införandet i bland annat lastbilar och skolbussar och sätter 2010 som ett rimligt slutdatum! Utredaren ska också titta på hur vi kan stimulera användandet av alkolås redan innan lagstiftningen träder i kraft, säger infrastrukturminister Ulrica Messing i en kommentar.

Det handlar alltså om att utreda framtida krav på alkolås eller andra tekniska system som förhindrar rattfylleri i alla nya bilar som är registrerade i Sverige. Den särskilda utredaren ska även se över behovet av och möjligheterna att införa sådana system i andra slag av motordrivna fordon.

I sin utredning ska Karin Svensson Smith särskilt beakta EG-rättens krav och lämna förslag på hur regeringens fortsatta arbete inom EU med frågan.

Utredningen om lag på alkolås är en del av propositionen “Fortsatt arbete för en säker vägtrafik“ som regeringen lade till riksdagen i maj.
Karin Svensson Smith – som är riksdagsledamot sedan 1998 och sitter i trafikutskottet – ska redovisa sitt uppdrag senast 1 juni 2006. Förslag som gäller att öka acceptansen för och användningen av alkolås eller andra tekniska system ska redovisas senast 1 september 2005.

• Ulrica Messing träffade i onsdags nordiska ministerkollegor för att berätta om det svenska arbetet med alkolås. Vid mötet demonstrerades två olika alkolås och besökarna fick även provköra bilar. Vid samtalen berördes även EU-transportministermötet i Luxemburg på torsdag där bland annat gemensamt körkortsdirektiv och vägavgifter behandlas.

Etiketter:

Annonser