Trafiknykter-hetens dag – 116 rattfulla fast

STOCKHOLM Vid polisens landsomfattande trafikrazzior i samband med Trafiknykterhetens dag i torsdags fastnade 116 rattfyllerister. Drygt 50 000 förare kontrollerades.

Av de 116 förare som visade positivt i polisens kontroller var 20 påverkade av andra droger än alkohol. Andelsmässigt var 0,22 procent av alla kontrollerade förare påverkade. Ett resultat ungefär som vid fjolårets kontroller.
-Med tanke på den ökande alkoholkonsumtionen i Sverige kunde man vänta sig ett ännu värre resultat, säger Örjan Brodin, trafikansvarig vid rikspolisstyrelsen, till Dagens Nyheter.

Trafikrazziorna gjordes i samband med den återkommande manifestationen Trafiknykterhetens dag. På flera platser hölls debatter och minnesstunder för de som dör i trafiken. Och på en del ställen placerades 150 par skor ut för att symbolisera dem som årligen dödas till följd av rattfylleri. Dagligen beräknas uppåt 16 000 onyktra bilfärder göras.

• Syftet med manifestationerna mot rattfylleri är att fokusera på konsekvenser, uppmärksamma beslutsfattare och särskilt lyfta fram offrens perspektiv. Arrangörer var bl a Mother Against Drunk Driving, Madd, tillsammans med NTF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, Alkoholkommittén, Vägverket och Rikspolisstyrelsen.

Etiketter:

Annonser