Krav på alkolås i nya bilar från 2012

STOCKHOLM Regeringen föreslår att alla nya bilar ska vara utrustade med alkolås, men först från 2012. Dessutom ska alkohol- och droginformation framleds ingå i körkortsutbildningen.

Propositionen som når riksdagen på fredag är en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna Vänstern och Miljöpartiet. Etappmålet ligger kvar om att halvera antalet trafikdöda till cirka 270 personer till år 2007, i enlighet med den s.k. nollvisionen i trafiksäkerhetsarbetet.

Orsaken till att vänta ytterligare åtta år med krav om alkolås i nya bilar är att tekniken behöver utvecklas, samt att frågan kan ta tid att få igenom i EU, menar kommunikationsminister Ulrica Messing.

Höga farter och alkohol ligger ofta bakom trafikolyckor, särskilt bland unga förare. Därför ska i körkortsutbildning en obligatorisk del införas som fokuserar på risker med höga hastigheter, alkohol och andra droger i trafiken.

Teknikutveckling ska få stöd, exempelvis ska statliga Nutek bidra till att alkolås utvecklas och att eftermontering av bältespåminnare underlättas. Bötesbeloppen för trafikbrott kommer också att höjas. Och kommuner och landstingens ansvar vid upphandling av skolskjutsar och kollektivtrafik att ställa krav på alkolås, bältespåminnare och annan teknisk säkerhetsutrustning ska skärpas.

Vägverket ska ges i uppdrag att utreda en ny strategi för hastighetsgränser, vissa vägar kan därigenom få höjda tillåtna maxfarter, andra sänkta. Systemet med hastighetskameror längs vägarna föreslås att utvecklas. Dessutom ska årligen 4,9 miljarder kronor satsas i förbättrade vägar, med exempelvis mitträcken.

Etiketter:

Annonser