Flera unga börjar missbruka efter vård

STOCKHOLM Flera ungdomar knarkar mer efter behandling på de statliga ungdomshemmen än vad de gjorde före. En tredjedel kom drogfria till behandlingen, men var tunga narkotikamissbrukare ett år efter utskrivning.

Detta framgår av en undersökning som Statens institutionsstyrelse (SI) har gjort. I undersökningen intervjuades ungdomar utskrivna från 19 institutioner.

SIS har intervjuat ungdomar om missbruk och kriminalitet ett år efter utskrivningen och svaren bekräftar vad andra liknande undersökningar visat. Även om fler unga får en drogfri tillvaro efter vistelse på ungdomshem, så återfaller många i missbruk och kriminalitet.

En tredjedel av de tillfrågade missbrukade vid inskrivningen och hade utvecklat ett grövre missbruk ett år efter utskrivningen. Lika många kom drogfria till ungdomshemmet, men hade ett gravt narkotikamissbruk vid uppföljningen.

SIS:s generaldirektör Sture Korpi har flera förklaringar till att missbruket ibland ökar efter vistelse på ungdomshem. Ungdomarna pratar mycket droger och lär upp varandra. Detta, i kombination med att narkotika har blivit både billigare och lättare att få tag på, gör att ungdomar ibland går rakt in i ett drogmissbruk efter utskrivning.
-Det är det som är problemet och där måste vi vara självkritiska, säger Sture Korpi till TT.

• I december 2004 var 617 ungdomar inskrivna på SIS:s 35 särskilda ungdomshemmen. Av de inskrivna var 91 dömda enligt lagen om sluten ungdomsvård.

Etiketter:

Annonser