Vinmonopolet i norsk mutskandal

OSLO Norska motsvarigheten till Systembolaget, Vinmonopolet, kan vara på väg att få sin egen mutskandal. Norges största vinimportör Ekjord A/S anklagas för vin- och spritgåvor till ett tiotal av Vinmonopolets chefer, stått för påkostade konferenser och även gjort stödköp.

Det är en före detta anställd vid Ekjord A/S som enligt tidningen Dagens Næringsliv lämnat uppgifter om oegentligheterna. Förutom dryckesgåvor ska företaget också ha
bjudit in chefer till flotta sammankomster och stått för alla kostnader, inklusive övernattningar.
Dessutom anklagas företaget ha stödköpt en av sina egna produkter för att den skulle stanna kvar i Vinmonopolets bassortiment. Något som företagets delägare Erik Magnus Ekjord erkänner men menar inte är olagligt.

Vinmonopolet har inlett en intern granskning av uppgifterna och de tio personer som namngivits har kallats in för att förklara sig.
-Påståendena är allvarliga. Vi mobiliserar alla nödvändiga resurser för att gå till botten med detta, kommenterar Vinmonopolets direktör Knut Grøholt i ett pressmeddelande.

Norska Vinmonopolet – som har 177 butiker och cirka 4000 varor i lager – skärpte reglerna och förbjöd anställda att ta emot gåvor från leverantörer julen 2003, sedan mutskandalen vid det svenska Systembolaget avslöjats.

Etiketter:

Annonser