Norrmän köper mindre sprit i Sverige

BERGEN Norrmännen dricker mindre hembränt, mindre smuggelsprit och köper mindre alkohol i Sverige. Det visar siffror från det norska Statens institut för rusmedelsforskning, Sirius, och från Vin- och brännvinsleverantörernas förening.

Bergens Tidende hänvisar till en rapport från Sirius som snart ska publiceras, köper norrmännen en allt större andel av sin alkohol i Vinmonopolets butiker – Systembolagets norska motsvarighet. Sedan 1999 har hembränningen minskat med 10 procent och smuggelspriten halverats. Och sedan 2002 har mängden alkohol inköpt i Sverige minskat med 15 procent.

Även de undersökningar som norska Vin och brännvinsleverantörernas förening gör visar på en sjunkande handel i Sverige. Uppskattningsvis köpte norrmännen motsvarande 1,4 miljoner liter ren alkohol i Sverige 2004. Det är en minskning med 17 procent jämfört med året innan. Samtidigt ökade Vinmonopolet sin omsättning med 3,9 procent.

En mer ofördelaktig valutakurs och sänkta norska spritskatter en trolig förklaring till nedgången i gränshandeln i Sverige.

När det gäller smuggelspriten är en viktig orsak till minskningen antagligen att ett tiotal personer dött när de druckit metanolhaltig smuggelsprit. Fallen har fått stor uppmärksamhet i Norge och har gjort befolkningen mer försiktiga.

Etiketter:

Annonser