Ökad smuggling av öl till Norge

EDA/OSLO Ifjol tredubblades smugglingen av öl och vin till Norge, merparten går via Sverige. I lördags beslagtog tullen i Värmland bland annat 3 000 liter öl ur två lastbilar på väg till Norge.

Tullen i Eda blev misstänksamma mot lastbilarna som körde efter varandra. Istället för att passera tullstationen svängde in på en grusväg som leder till gränsen, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Bilarna stoppades på norska sidan och tullen kunde lägga vantarna på 3000 liter öl, 78 liter vin och 20 liter starksprit. Två män och en kvinna i lastbilarna togs till förhör.

En stor del av smugglingen via Sverige till högskattelandet Norge av alkohol går över den värmländska gränsen. Beslagstatistiken ifjol pekar en tredubbling. Många norrmän handlar billigare i Danmark och Tyskland och försöker föra hem dryckerna via glest kontrollerade vägar i Värmland.

Gränshandeln är även stor i Västra Götaland och Systembolaget i Strömstad har byggts ut sedan antalet norska kunder ökat. Trots att Norge inte är med i EU påverkas landet av en förändrad alkoholsituation på andra sidan gränsen.
Också i Norge ökar konsumtionen och kraven på att sänka alkoholskatterna. I omlopp är även livsfarlig metanolsprit, flera personer har dött i förgiftningar, senast i söndags då en 62-årig kvinna i Skien dog efter att ha druckit träsprit.

• Läs Accents reportage om Gränsland Norge.

Etiketter:

Annonser