Rekordbeslag av öl och vin i Norge

OSLO Sedan 2001 har den norska tullens beslag av öl och vin mer än tredubblats. Under 2005 slogs nya rekord. Nu vill ordföranden för Norsk Tollerforbund att införselkvoterna för öl och vin höjs.

Under 2005 gjorde den norska tullen rekordbeslag av öl och vin. Totalt beslagtogs 235 575 liter öl och 69 385 liter vin. Det innebär att beslagen av öl ökat med 330 procent sedan 2001 och beslagen av vin ökat med 390 procent.

Utvecklingen när det gäller sprit ser annorlunda ut. Beslagen av sprit starkare än 60 procent har nästan helt upphört. Totalt tog tullen under fjolåret 371 liter sprit med en alkoholhalt över 60 procent. År 2001 tog beslagtog den norska tullen över 255 000 liter sprit över 60 procent.

Beslagen av sprit med lägre alkoholhalt har ökat något, från drygt 10 000 liter 2001 till 10 486 liter i fjol.

Enligt Tulldirektör Marit Wiig finns det flera orsaker till att beslagen av öl och vin ökar. Dels dricker Norrmännen mer vin, dels har det varit en jämn ökning av beslagen sedan den stora träspritsspritshärvan i Norge 2002.

Till NRK säger Wiig att hon är bekymrad över att tullen till så stor del ägnar sig åt alkoholinförseln.

– Vi använder mer tid på småsmugglare och får därmed mindre resurser till narkotikakontrollen, säger hon till NRK.

Ordföranden för Tollerforbund Paul Gunnar Zindel säger till NRK att införselkvoterna för öl och vin bör höjas, men vill inte precisera med hur. Idag kan en person vid inresa till Norge ta med sig motsvarande högst två liter öl, en liter sprit och en liter vin.

Kontrollchefen för region Östnorge, Wenche Fredriksen, menar dock att det handlar om organiserad kriminalitet och att även den småskaliga smugglingen är viktig att stoppa.

– Det är ofta samma människor som smugglar dessa varor gång efter gång, säger han till NRK Østfold.

Ett rekordbeslag av kokain på hela 190 kilo i november, gjorde att den norska tullens beslag av kokain nästan niodubblades i fjol till 206 kilo kokain.

För övriga typer av narkotika minskar både antalet beslag och mängderna. Under fjolåret beslagtog den norska tullen 437 kilo cannabis, vilket är något mer än en tredjedel av den mängd som beslagtogs 2004. Under 2004 gjorde den norska tullen flera stora beslag av cannabis.

Beslagen av heroin minskade med drygt 10 procent till 24 kilo, medan beslagen av amfetamin minskade med 36 procent till drygt 55 kilo.

Etiketter:

Annonser