Norrmännen dricker allt mer

OSLO Norrmännen är på väg att slå rekord i alkoholkonsumtion. Alla grupper dricker mer, särskilt medelålders kvinnor. Detta trots att man har bland världens högsta alkoholskatter.

Uppgången i alkoholkonsumtion har pågått i Norge sedan början av 1990-talet. Och enligt Statistisk sentralbyrå fortsätter ökningen. Första nio månaderna i år ökade försäljningen av brännvin med 3,4 procent, vin med 4,4 procent och alkoläsk med 9,8 procent, jämfört med samma period ifjol. Ölförsäljningen var dock konstant, rapporterar TT och NTB.

Bedömare förklarar ökningen med att ekonomin går bra och norrmännen har råd att köpa mer alkohol än tidigare. Men dryckesvanorna har även blivit allt mer som på kontinenten. Man dricker mer efter jobbet om vardagarna, men behåller även det gamla nordiska helgfylleriet.

De ändrade dryckesvanorna märks särskilt bland kvinnor mellan 40 och 60 år som dricker mer. Särskilt lådviner anges som en förklaring.

– Vi ha fått en vinkran hemma i lägenheten. Tröskeln för att ta ett glas då och då blir lägre, säger Öyvind Horverak vid Statens institutt for rusmiddelforskning.

Men alkoholkonsumtionen ökar i de flesta befolkningsgrupper. I genomsnitt drack norrmän över 15 år 2,1 procent mer fram till och med september, jämfört med i ifjol, hela fem liter ren alkohol,

En diskussion liknande den i Sverige pågår samtidigt om skatternas betydelse för att kunna bromsa alkoholkonsumtionen. Norges höga alkoholskatter leder till att gränshandeln är stor med sitt östliga broderland. Mellan september och oktober ökade de 4,46 procent. Vin- och spritleverantörernas organisation anser att de norska alkoholskatterna nu bör anpassas till de svenska.

Etiketter:

Annonser