Norge ger upp nätspritsförbud

OSLO Norge ger upp förbudet mot distansimport av alkohol för privatpersoner. Hälsodepartementet meddelar i ett brev till Eftas övervakningsorgan ESA att regeringen nu startar en process för att upphäva förbudet våren 2009.

ESA krävde i november att Norge avskaffar nuvarande förbud med hänvisning till EU-domen mot svenska staten förra sommaren (s.k. Rosengrenmålet). Norskar situationen anses helt likna den svensk. Det ansågs vara i strid med bestämmelserna om fri rörlighet för varor inom EU.

Idag är privatimport av alkohol för eget bruk till Norge endast tillåten via Vinmonopolet, med några få undantag (eget resgods, gåva, arv och flyttning).

Men Helse- och omsorgsdepartementet understryker att norska alkoholskatter och åldersgränser fortfarande kommer att gälla när privatimportförbudet hävs. Därför ska först ett nytt kontrollsystem tas fram som ser till att dessa regler följs.

Samma alkoholskatter och åldersgränser som idag gör att ett framtida hävt förbud inte kommer att få någon större alkoholpolitisk betydelse, enligt det norska departementet. Även Vinmonopolet kommer att få behålla sin nuvarande ensamrätt.

Enligt planerna beräknas ett förslag om upphävande av privatimportförbudet kunna läggas fram till stortinget våren 2009.

• Norge berörs av EU:s handelsregler genom det EES-samarbetsavtal som EU och Efta-länderna Norge, Island och Liechtenstein ingått. Norges tvist om privatimportförbud har pågått sedan 2004 och hade i nästa steg annars kunnat hamna i Eftas domstol för avgörande.

• Fotnot: Norges brev till Eftas övervakningsorgan ESA (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser