Gränsbutiker i säljtopp

STOCKHOLM Av de tre systembolagsbutiker som säljer mest alkohol i Sverige, får två sina kunder främst från Norge. Men den butik som säljer allra mest ligger i Stockholm.

Av Systembolagets försäljningsstatistik framgår att det systembolag som säljer mest alkohol i landet är den vid Bromma flygplats, men på andra plats kommer den ena av Systembolagets butiker i Strömstad och på tredje plats i försäljningsligan kommer butiken i Charlottenberg.

Butiken i Bromma sålde under 2007 alkohol motsvarande drygt 415 000 liter ren alkohol. Den största av Strömstads två systembutiker sålde motsvarande drygt 401 000 liter ren alkohol. Ungefär 90 procent av kunderna är norrmän.

Systembutiken i Charlottenberg – 8 kilometer från norska gränsen – kommer på tredjeplats. Charlottenberg är huvudort i den lilla kommunen Eda med knappt 9000 invånare. Butiken, som nyligen flyttat från centrum till ett nytt köpcentrum vid riksvägen mot Norge, sålde motsvarande över 367 000 liter ren alkohol. Ungefär 70 procent av kunderna bedöms komma från Norge.

Om man istället för liter ren alkohol väljer att jämföra antal liter totalt tar Systembolagets Gränbybutik i Uppsala tredjeplatsen, men omvandlat till ren alkohol hamnar den butiken på fjärde plats med en försäljning motsvarande drygt 331 000 liter ren alkohol.

Det är inte bara i Sverige som gränsbutikerna går bra. Systembolagets motsvarighet i Finland, Alko, har sin försäljningsmässigt bästa butik i Torneå, precis vid den svenska gränsen. Butiken har legat i topp i landet sedan den finska spritskatten sänktes i mars 2003 och sålde i fjol för 12,6 miljoner euro.
-Det är förstås tack vare svenska kunder som vi har sådana siffror, säger butikschefen Anu Heiskala till Norrbottens Kuriren.

Han säger sig dock ha märkt en viss avmattning av försäljningen sedan den finska ölskatten höjdes från den 1 januari 2008.

Etiketter:

Annonser